Само в 7DniFutbol.bg

В Левски сами си усложняват живота! Бъдещето на дузина футболисти ще реши какво е бъдещето на сините

7 Dni Futbol07.12.201660

На „Герена“ се стягат за поредната голяма зимна селекция – треньорът Елин Топузаков настоява за привличането на поне 4-5 нови играчи. Наред с това обаче спортният директор Станислав Ангелов и наставникът трябва внимателно да погледнат настоящата ситуация около състава. Защото тя не е никак добра от гледна точка на договорите на играчите. Левски е в такова положение, че 11 от настоящите му играчи могат да не са в сини фланелки през лятото. Просто защото контрактите им изтичат на Нова година или в края на месец юни 2017-а, пише “Тема Спорт”.

Обвързани със столичани само до 30 януари са двама от привлечените на средата на полусезона – Виктор Генев и Галин Иванов. Такъв е статутът и на десния бек Сашо Александров, който рита за сините в последните 2 години.

Цели 8 души пък към момента са на разположение на Левски до лятото на следващата година. Това са вратарят Иван Чворович, капитанът Веселин Минев, Сърджан Лукин, Александър Александров, Георги Костадинов, Джереми де Ноойер, Антонио Аниете и Илиян Мицански. И какво излиза – с по-дългосрочни договори от титулярния състав са само Боян Йоргачевич, Димитър Пиргов, Божидар Краев, Мехди Бурабия (не е твърд титуляр), Франсис Нар и Бабаунде Аденижи. С Левски са обвързани още Хеан Деса Симон Сандберг, които обаче минават в графата „скъпоплатени чуждестранни разочарования“.

Така че на „Герена“ преди да гледат какво предлага пазара, трябва да решат за себе си кой от настоящите футболисти искат да задържат. За да не стане така, че през лятото вместо да надграждат, да се наложи да правят цяла нова единайсеторка.

Ситуацията с изтичащите довори е нож с две остриета. Те както могат да мотивират даден футболист да играе по-силно, така могат да го накара да се „пусне от хорото“. Примери за това колкото щеш. На „Герена“ със сигурност се надяват играчите им да са от първите – тези, които ще приемат ситуацията като лично предизвикателство. И във всяка тренировка и мач ще искат да покажат на работодателя си, че са ценен кадър, който си струва да бъде задържан. Сините обаче не са застрохвани и от това, да случат на хора, които резонно биха си казали – „Защо да си троша краката, като след няколко седмици няма да съм вече тук? Ако получа контузия, после кой ще ме вземе“.

Заради това на „Герена“ е време да действат. Защото е видно, че тимът изпусна парата и изоставането от Лудогорец вече е голямо. Вече го няма бремето „първо място“. Въпросът е в клуба да вземат такива решения, че през лятото, а и следващата зима, да не изпадат в подобна ситуация. А задачата им далече не е само тази, но и доста по-отговорна. Те са длъжни пред феновете да направят така, че Левски да има достоен отбор за участие в евротурнирите – такъв, който да не се спъва още в първото стъпало. И такъв, който да може да поддържа интригата за титлата поне докато пукне пролет.

ИГРАЧИТЕ С ДОГОВОРИ ДО ЯНУАРИ
Виктор ГЕНЕВ
Галин ИВАНОВ
Сашо АЛЕКСАНДРОВ

ИГРАЧИТЕ С ДОГОВОРИ ДО ЮНИ
Иван ЧВОРОВИЧ*
Веселин МИНЕВ
Сърджан ЛУКИН
Александър АЛЕКСАНДРОВ
Георги КОСТАДИНОВ
Джереми де НООЙЕР
Антонио АНИЕТЕ
Илиян МИЦАНСКИ

*Играчът има опция за удължаване на контракта.