Само в 7DniFutbol.bg

Вили Вуцов скочи срещу Левски: Сръдльовци, не понасят истината

7 Dni Futbol06.12.201610

Бившият старши треньор на Левски Велислав Вуцов винаги е бил любопитен събеседник. Той е доказал с годините, че е точният коректив за случващото се на „Герена”. Рядко спестява това, което има да каже и мисли. Именно затова “Тема Спорт” го потърси за интервю. С Вуцов говорим и за българския футбол като цяло и дали всичко в шампионата ни вече е решено, след като Лудогорец има комфортен аванс от 9 точки пред сините.

Г-н Вуцов, решена ли е вече битката за титлата, след като Лудогорец победи Левски у дома и дръпна с цели девет точки на върха?
– Първенството е решено много преди тази загуба. Класата и организацията в двата клуба е на съвсем различно ниво. Нормално е нещата да са в полза на Лудогорец. Всичко останало е повече в сферата на пожеланието. Реалността е съвсем друга. Лудогорец е единственият отбор в България, който има някаква стратегия. Докато стратегиите на останалите тимове, които обявяват, не са реални, нямат нищо общо с действителността. Много повече са илюзия и мираж.

Това не е много добре за футбола ни?
– Така е, но е факт. И Лудогорец, и футболът ни губят от това нещо. Нека си го кажем, колко клуба у нас имат реална стратегия освен Лудогорец. Може би в момента е само Дунав Русе. Хората си го казаха, че целта им е да се спасят. Нищо друго по-нереално не са искали. Това, че играят добре, е само в плюс за тях. Човек трябва добре да умее да преценява нещата и да си прави сметката.

Левски заложи на млад треньор в лицето на Елин Топузаков. Ще се справи ли той с нелеката задача?
– Не мога да кажа. Не искам аз да съм съдникът. В Левски, като кажеш истината някой път, и всички се сърдят. Затова не искам аз да съм лошият човек. Но е явно, че в Левски нещата и организационно, и селекционно не са добре. Ако искат да стават шампиони и да правят нещо голямо, със сигурност не е това пътят.

Какво се случва с вас?
– Абсолютно нищо. Вкъщи съм и чакам да започна някъде работа. Работи ми се. Но нямам реална перспектива. Аз искам където отида, да свърша работа. Вчера (б.а. – в неделя) гледах един колега, няма да му назовавам името, отборът му наистина не е добре. И сега е по-зле, откакто го пое, а той се оправдава, че това е, което е намерил. Чакай, та ти си от два месеца там на работа. За това време нещо трябва да си подобрил, а ти не си. Даже си го влошил. След като взимаш заплата и си на работа, трябва да има някакво подобрение. Защо тогава ще се прави тази смяна. Щом няма подобрение, значи не си вършиш работата. Аз искам в клуба, в който работя, да има някаква стратегия. А в отборите ни -треньори и ръководители говорят неща, които те самите знаят, че няма да се случат.

Какво е мнението ви за самото първенство и новия му формат?
– Дотук всичко си е постарому. Показва го и класирането. Да, тук-таме има някой различен резултат. Но за жалост качеството на игра е много слабо. Качеството на отборите пада с всяка изминала година. И се заблуждаваме, че се случва нещо положително.

Изненада ли ви решението на Люпко Петрович да си тръгне от Левски и да го остави в труден за тима момент?
– Какво значи да го остави?! Един треньор, като поема ангажимент, и към него има такъв. Ако това, което е поето към Люпко, не се изпълнява, той от своя страна не може да постигне това, което се иска от него. Нещата са реципрочни. Ако е усетил, че това, което той иска, не се изпълнява, все пак Люпко носи отговорност, е нормално да предприеме такъв ход. Едно съм сигурен, никой няма да избяга от хубавото. Не съм виждал треньор, който да е на първо място, да е добре и да избяга. Ако беше отишъл в Цървена звезда или Манчестър Юнайтед – приемам го, но той е на улицата. Кой бяга от добро? Много хули се хвърлиха върху него и аз не ги приемам за основателни. Мисля, че истината е в доста друга посока. Понеже го познавам и това, което знам, е, че доста пъти е стискал зъби и не си е тръгвал. Той сам си знае и не бива да бъде съден за това нещо. Ако са му поискали отборът да бъде шампион и той е видял, че това е нереалистично, как да остане. Люпко не е взел неустойка, взима си багажа и казва “довиждане”. Не виждам нещо лошо да е направил – да е откраднал футболисти, да е отишъл в друг отбор. Не смятам, че той е лошият човек, както се опитаха да го изкарат. Аз два пъти съм си тръгвал от Славия, защото когато подписвах договора, уговорките бяха едни, но когато свършваше сезонът и уговорките не са спазени, се разделяме. Но аз си доизкарах сезона докрай. Може би Люпко трябваше да остане до Нова година, но никой не знае какви са били вътрешните им уговорки. Пак казвам, от хубаво никой не бяга. Значи трябва Люпко да е луд човек. А с изявите си като треньор на Левски не го видяхме да е луд.

По този начин ли да си обясняваме и отлива на публика на „Герена”, че никой не бяха от хубавото?
– Фактът е, че Левски бяха първи и хората не ходеха на стадиона. Левски не играе добър футбол и това е видимо. И при Люпко беше така, но действаха по-организирано, по-мотивирано. При него се раздаваха повече. В Левски нещата не са така, както трябва. Ако бяха, хората щяха да са на стадиона и да подкрепят отбора, както са го правили многократно и са доказали, че го могат. И това не е от вчера или днес. Така е от поне четири-пет години.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.

КОНТАКТИ