Само в 7DniFutbol.bg

Мащабен поглед: Забравете загубите! Вижте петте наистина големи неща, които постигна ЦСКА

7 Dni Futbol25.09.201696

Неочакваните неуспехи на терена от началото на сезона със сигурност са разочаровали голяма част от привържениците на ЦСКА. Те обаче не трябва да имат и най-малко съмнение в подкрепата си за клуба, защото зад фасадата на непривлекателната игра и слаби резултати на мъжкия отбор в ЦСКА текат процеси, които са много по-значими от няколко победи на терена. Да, отборът е лицето на червения клуб и той трябва да е винаги в борбата за върха, да печели безкомпромисно, да играе атакуващ и красив футбол. Без съмнение и тази година той ще бъде фактор в първенството. Но видяхме докъде бе докаран ЦСКА само преди година и половина вследствие на дългогодишната политика да се преследват най-високи цели, когато това не отговаря нито на финансовите възможности, нито на организационния потенциал. Сега къщата се строи от основите и това е най-добрата новина. Каквото бе декларирано като краткосрочна цел, към момента е изпълнено. ЦСКА отново е в елита и е чист откъм задължения, в клуба има безупречен финансов ред, базата се изгражда наново, школата се реформира, дисциплината в юношеските и мъжкия отбор отново е на почит, обещаните едри спонсори един по един са представяни. Това са все значими промени и плодовете от тях ще се берат в близко бъдеще.

Видимата част от трансформацията в клуба започна с

инвестиции в базата

още през лятото. Подмяната на тревното покритие на терена на „Българска армия” започна навреме още в края на миналогодишния сезон, за да може в момента да е в отлично състояние за домакинските мачове на първия и втория отбор. Сектор В на „Армията” също е отворен за публиката след ремонта преди домакинството на Берое в полуфинала за купата. Голямата новина, посрещната с вълнение от червените привърженици, е стартиралото обновяване на базата в Панчарево. Всъщност по-скоро трябва да говорим за изграждане наново, тъй като условията там бяха по-зле от бежански лагер. Самонастанили се пришълци в остатъците от бунгала и съблекални, падащи тавани, висящи кабели, изкъртени врати и прозорци. И една голяма буренясала нива, на която преди години са се разполагали тренировъчните игрища. Преди няколко седмици измежду избуялите треви, храсти и дървета засияха два чисто нови терена с естествена настилка. Даден бе и стартът на възстановяването на съблекалните и бунгалата, предстои изграждането на модерен възстановителен център и ресторант. Така скоро на Панчарево ще има всичко, което е необходимо за провеждането на нормален тренировъчен процес на представителния отбор, и още по-важното – за всички формации от вече

реформираната школа
която претърпя една най-големите промени в клуба. Начело на ДЮШ вече е Стефан Яръмов – човек с огромен опит в детско-юношеския футбол, изключителен професионалист, който вече се е доказал. В червената школа отскоро не се събират такси, а броят на трениращите е драстично намален, за да може на всеки да се обръща персонално внимание. Подборът става по качествата и таланта на децата, а не по банковите сметки на родителите им. Подсигурени са и качествена екипировка, тренировъчни игрища, транспорт. А доскоро от децата се събираха пари за бензин за гостуванията… Сега идеята е школата да бъде структурирана по примера на представителния отбор, за да може преходът от юношеския към мъжкия футбол да става по-плавно и успешно. И резултатите са налице само след няколко месеца работа. Отборът в Елитната група до 19 г. записа от началото на сезона 4 победи в 5 мача, сред които успехи над Левски на помощния терен на „Герена” и над Лудогорец. В Елитната до 17 г. червените имат 4 победи и един равен, като по 8 гола отнесоха Марек и Спартак Плевен, а с 6 гола от София си тръгна Берое. 4 победи от 4 мача пък записаха момчетата в Елитната група до 15 г., в това число успех над Левски-Раковски с 5:1.
Тези резултати не са случайни – в школата, както и в представителния отбор, отново

на почит са редът
и дисциплината

Тези изконни символи на армейския клуб бяха низвергнати при предишните управления на „Българска армия”. Още през миналогодишния сезон обаче в ЦСКА отново се възстанови редът и се възцари дисциплината. И тук не говорим за някакъв затворнически или лагерен режим, а за концентрация върху професионалните задължения, което е възможно само при спазването на определени правила. Силен знак към тези, които си мислят, че могат да заобикалят вътрешния правилник, са наказанията за Галчев и Головодов. Няма значение дали си капитан на отбора или перспективен млад играч – застрашаваш ли колектива, заобикаляш ли правилата, не се ли съобразяваш с режима, си аут до второ нареждане. Така е било и така трябва да бъде в ЦСКА! Ако искаш да си развяваш байрака – светът е широк, може да си търсиш комфорта на друго място. На „Армията” всеки трябва да си знае мястото, да следва програмата си и да изпълнява задълженията си. Разбира се, когато не си изряден към служителите си, не може да изискваш от тях лоялност и себераздаване. Когато обаче си им осигурил отлични условия, е много по-лесно да изискваш от тях да дават максимума и да спазват дисциплината в името на успеха на целия клуб. А в ЦСКА вече няма излишни и неясни разходи.

Финансовата дисциплина

е един от стожерите в настоящия проект. В миналото остават съмнителните договори, в които фигурират баснословни суми, впоследствие оставащи неизплатени. В миналото са и опашките от мениджъри, играчи и треньори, които претендират за невзети суми. Вече никой няма да трепери за лиценза. А всичко това бе доскоро неизменна част от битието на червените привърженици, които със свито сърце приемаха всеки нов и всеки тръгващ си от клуба играч. Защото знаеха какво ще последва – нови и нови дела срещу клуба. Феновете на ЦСКА се бяха превърнали във финансисти, счетоводители, юристи, които пресмятат суми, разчитат договори, тълкуват закони. Днес има кой да се грижи за тези въпроси. От няколко месеца насам привържениците отново коментират само и единствено качествата на играчите, избора на треньорите, схемата на игра. През последните месеци ЦСКА се раздели с цял треньорски щаб и доста играчи, но никой от тях не предяви финансови претенции към клуба. Задълженията към институциите също се изплащат в срок. Заплатите на служителите в администрацията бяха завишени. Паралелно с това се инвестира в материалната база и в школата. По всичко личи, че ЦСКА вече се развива като изрядна във финансово отношение фирма. А това от своя страна означава спокойствие за служители и играчи, възстановяване на нормални отношения с институциите, връщане на имиджа на професионален и изряден клуб пред рекламодатели и бъдещи играчи, които доскоро се замисляха дали да дойдат в клуб, срещу който се водят десетки дела за неизплатени заплати.

Бизнесът обърна
поглед към „Армията“

и това е следствие именно от наложената финансова изрядност, която по-бързо от очакваното възстановява имиджа на клуба пред потенциални инвеститори и рекламодатели. Логата на мощен мобилен оператор и една от най-бързоразвиващите се компании в областта на хазарта вече греят от екипите на червените. И това явно е само началото. Дълго време компании от подобен калибър съществуваха само в митовете и легендите, които разказваше Сашо Томов. В действителност обаче бягаха като дявол от тамян от „Българска армия”. Просто няма нормален собственик или управител на компания, който да инвестира в едно предприятие с пробито финансово дъно и без ясна управленска стратегия. Затова гръмко афишираният от Томов мистичен генерален спонсор така и не се появяваше не само „до края на месеца”, както многократно заявяваше, а изобщо през последните няколко години. Днес формирането на бюджета вече върви към естествения за клуб като ЦСКА път, в края на който една голяма част от разходите ще са поети от големи рекламодатели. Вече бе афиширано и пускането на новия сайт на клуба с огромна база данни за всички спортове, както и с онлайн магазин за продукти с марката на клуба. Така ще бъде раздвижен и маркетингът, който също бе тотално неглижиран от предишните собственици. А ЦСКА е най-голямата търговска марка сред спортните ни клубове и държи най-голям пазарен дял. И това трябва да започне да работи и за самия клуб.
Изобщо всички предпоставки ЦСКА да функционира като нормална структура и да се развива в бъдещето вече са налице. Няма начин спортните резултати да подминат „Армията”, просто се изисква малко търпение и постоянство, защото основите вече са положени.

“Тема спорт”

6 коментара

 • redrage

  25.09.2016 at 14:34

  Това е хубава, но футбола е за да радва феновете, а нещо напоследък не се получава! Само ЦСКА!

  Reply

  • георги георгиев

   25.09.2016 at 15:23

   постоянно го ПОВТАРЯМ ТРЯБВА търпение ако не беше ГРИШАТА къде щяхме да сме сега РЕЗУЛТАТИТЕ ще дойдат

   Reply

 • МС

  25.09.2016 at 15:43

  Чиста Истина ! Само ЦСКА !

  Reply

 • asasasas

  25.09.2016 at 16:12

  Трябва търпение,момчета,не може 27г. нещо да е рушено и за няколко месеца да се оправи. До 2,3 г. клубът ще постигне успехи и тепъ8рва започва да върви напред.За първи път да мислим за футбол,а не за други неща. Минах покрай Панчарево и наистина се върши добра работа там,в школата също.Това е пътят. САМО ЦСКА.

  Reply

 • Иван

  25.09.2016 at 17:39

  Много вярно. Стига сте търсили само бърз резултат. С правилна рабо с школата и поетапни подобрения, всичко с времето ще си дойде на мястото. Само ЦСКА.

  Reply

 • Тимур

  25.09.2016 at 18:32

  Абсолютно точно!Не че не ме интересуват спортно -техническите резултати на отбора,но аз повтарям на моите нетърпеливи приятели,че най-важното нещо е възстановяване на базата – Панчарево и Армията!И да оставят нашите фенове Гришата на мира – той си знае работата…Само ЦСКА!

  Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.

КОНТАКТИ