Само в 7DniFutbol.bg

Втората част от интервюто с Йорданеску: Не искам ЦСКА да хвърля пари на вятъра за мен! Дойдох тук, за да печеля

Старши треньорът на ЦСКА Едуард Йорданеску даде обширно интервю за 7DniFutbol.bg, първата част, от което ви предложихме вчера. Ето и продължението на разговора ни с наставника на “армейците”, който начерта плана си за тази и следващата година, без да се свени да посочи и кусурите в играта на тима.

Какво ще е успешен сезон за вас? Казахте преди време, че ако отборът не се представя на очакваното ниво, сте готов да си тръгнете още след края на този сезон.

Годината ще е успешна, ако отборът играе добре и всички разберат, че трябва да сме на топ ниво в България. Сигурен съм, че ще имаме шансовете си да се докажем и в първенството, и за купата. В края на сезона, ако отборът играе добър, атрактивен и резултатен футбол, може да спечелим трофей. Дали ще стане, ще покаже времето. Ако се класираме за европейските турнири, значи годината е била добра. За следващата година ще можем да си поставим по-високи за цели, но в момента това е, което трябва да направим.

Кой трофей предпочитате – купата или титлата?

И двата, защото са важни и ще подходим с необходимата концентрация във всички мачове. Обикновено титлата е по-важна, защото дава възможност да играеш в Шампионската лига. Искам да съм реалист и да вървим стъпка по стъпка, а не да прескачаме стъпала в развитието си.

ivp_2048

На този етап на каква цел отговаря нивото на ЦСКА?

Не искам да говоря много за противниците ни, защото това означава, че не ги уважавам. Картинката на първенството бавно се подрежда. Не искам да казвам “нивото ни е такова или ето такова”, борим се за всеки мач. За мен е важно да стигнем до точка, в която отборът има добра организация и добри шансове. В договора ми не е записано, че трябва да спечелим първенството още тази година, но ще направим всичко възможно, за да сме на солидна позиция в края на сезона. Ще се борим за Купата и да вкараме отбора в евротурнирите. От следващата година ще бъдем много по-добри. Сега не сме на топ ниво и трябва да разберем, че не работим като отбор. Колкото и да не ни харесва, трябва да приемем това, защото в противен случай няма да бележим прогреса, който очакваме.

Бяха ли парите фактор в решението ви да поемете ЦСКА?

Не, не. Имах възможност да поема румънски отбори за почти същите пари, но не сложих на първо място финансовия въпрос. Това, което поисках от клуба, бяха бонуси за добро представяне. Ако постигаме резултати, ще бъда добре финансово, много е просто. Това е добре и за клуба, защото така няма да се хвърлят пари на вятъра. Аз вярвам в работата, която вършим и, че тя ще ни донесе успехи. Големият стимул за мен и щаба ми бяха репутацията и феновете на ЦСКА, шансът да печелим трофеи.

ivp_1923

В България сте вече от почти цял месец. Как се чувствате в страната?

Срещам много отворени умове и сърца, хора, които са готови да общуват и съм сигурен, че в бъдеще ще изградя приятелства тук. За мен най-важното е работата ми, дошъл съм тук, за да работя 24 часа. Имам енергията, амбицията и знанията, за да постигна това, което искам. Хората виждат, че съм много млад и ме подценяват по тази причина. Същото беше и в Румъния, но с времето показах какво мога и изпълних очакванията, дори ги надминах. Сигурен съм, че мога да направя същото и тук. Не искам да правя сравнения между първенствата на двете страни, защото има лоши неща, които трябва да се подобрят и добри, които трябва да продължат да се развиват.

Кое е нещото, което харесвате най-много в ЦСКА и България?

В ЦСКА харесвам най-много динамиката около клуба -има много фенове, има напрежение. Ако в края на деня сме си свършили работата, когато ни е трудно те ще застанат зад нас и ще ни вдигнат. Трябва да използваме тези неща по правилния начин. Трябва да радваме привържениците си, за да ни зареждат те с положителна енергия.

ivp_1994

Разпознават ли ви по улиците?

Случвало се е вече, но целта ми не е това. Целта ми е да свърша добра работа, за да са доволни феновете и всички в клуба от постигнатите резултати. Не е важно сега да ме познават по улиците, а когато си тръгна след година, две или три, да съм оставил добри спомени и силен  ЦСКА.

 

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *