Само в 7DniFutbol.bg

Едуард Йорданеску откровено пред 7DF: Не искам роботи и звезди в моят ЦСКА! Ще изградя този отбор заедно с феновете

Срещаме се с Едуард Йорданеску в комплекса Царско село. Там той провежда тренировките на ЦСКА, но всъщност почти целият му ден преминава на тази локация. 38-годишният наставник от рано сутрин започва да подготвя първото занимание за деня, след това го провежда и накрая го анализира със своите помощници, за да прецени на какво да наблегне във вечерната тренировка. Споделя, че му се случва дори да забрави да закусва или да обядва, толкова много работа има.

Преди да се види с нашият екип, Йорданеску провежда среща с треньорския щаб на втория отбор, воден от Стамен Белчев. Наставникът се появява с папка със записки, телефон, който звъни няколко пъти, докато говорим, и много интересни възгледи, които да изложи. Започва от там, че иска във втория състав да се използват същите методи, които той налага в първия отбор, за да има преход на младите футболисти към най-високото ниво. Отсича обаче, че неговият приоритет е ЦСКА в Първа лига. “Аз съм тук от едва три седмици и най-важното е да разбера в първия отбор кой играч какви качества има, да анализирам профила на всеки по отделно и да се опитам да изградя отбор. В този момент ние не сме отбор.”

Ако не сте отбор, какво сте тогава?

Не сме отбор, защото през лятото са дошли различни групи играчи от различни места и ние заедно трябва да се научим да работим заедно. За да работим заедно на терена, първо извън него трябва да сме като семейство. Това не се получава за две или три седмици.

Такова мислене ли се опитвате да вкарате в ЦСКА?

Опитваме на първо място да накараме тази група от играчи да мисли и да действа като един, да е обединена. Когато това се случи, ще имаме по-добри шансове да постигнем това, което искаме.

В този проблем ли трябва да се търси причината за загубата от Дунав?

Има много причини. Когато дойдох, казах, че не съм водил подготовката и не съм правил селекцията. Много играчи дойдоха един след друг, преди 2 седмици представихме четирима нови. Не е лесно да изградиш отбор от днес за утре. Казах и, че не съм магьосник. Трябва да работя и се нуждая от време за това. Ако бях част от подготовката и правенето на селекцията, щеше да бъде по-лесно. Когато дойдеш в момент, в който първенството е започнало и са минали 4-5 мача, не можеш да предприемаш агресивни решения, трябва да действаш по-бавно. Всеки ден трябва да работим малко по малко по правилния начин, за да изградим единна група и силен отбор. Колкото и да не ми се иска да го казвам, но то е така, може да се случат неща като тези срещу Дунав.  Нивото ни не е такова, каквото искаме.

ivp_2018

Четиримата играчи, които дойдоха – Манолев, Джордан, Руй Педро и Рубен Пинто, вдигнаха ли вече нивото на отбора или това ще се случи във времето?

Не е лесно да ги интегрираме в групата, когато първенството вече е започнало, а и те не са на същото физическо ниво като останалите. Това означава, че ще им трябва време да се адаптират. Трима от тях са чужденци и ще се нуждаят от по-дълъг срок, в който да разберат какво искаме от тях. Не трябва да сме агресивни, защото така може да се окаже, че ще можем да ги ползваме чак след един или два месеца, ако бързаме много с подобряването на физическото им състояние.

Всички те обаче играха срещу Дунав. 

Да, но само Манолев беше титуляр, останалите влязоха по време на мача. Така беше по-лесно за Джордан и португалците, защото противникът вече беше натрупал известна умора и те можеха да се включат по-добре. Манолев започна титуляр, защото имаме проблеми в дясната зона и нямахме много други решения. Обсъдих това с него и му казах, че е много важен за нас и извън терена, играл е дълго време на високо ниво извън България, интелигентен и ценен играч е. Казах му какво искам от него и Станислав разбра.

Той дълго време игра в чужбина. Какъв опит носи на ЦСКА?

Очаквам от него да донесе не само опит, но и да има голямо влияние върху цялата група. Очаквам да е един от лидерите, от хората, които имат влияние върху младите със своите поведение и характер. ЦСКА е голям клуб с големи очаквания и съм сигурен, че можем да ги оправдаем, но това ще стане в течение на времето. След мача с Дунав се извиних на феновете, благодарих им за подкрепата толкова далеч от София  и им обещах отбора, за който мечтаят. Не мога да обещая, че това ще стане за седмица или месец. Разбира се, след 2-3 месеца нивото ни ще е различно, след 6 месеца – също, след зимната подготовка с целия отбор ще сме на още по-различно ниво. Разбирам желанието на феновете, но ги моля да ни подкрепят в тежките моменти, докато изградя този отбор, защото ще го направя заедно с тях.

Кои са другите играчи, на които казахте, че искате да са лидери на този отбор?

Има играчи с опит, но това са неща от съблекалнята. Има индивидуалности, различни личности. Искам от тези футболисти да сплотяват групата около себе си и на терена да са мои асистенти. Чрез тях по-лесно ще предавам идеите си за играта, искам от тях да са с вдигнати глави и да поведат отбора в тежките моменти  и мачове. Имам такива футболисти, но сега няма да казвам имена, може би в бъдеще. Сега най-важното е групата да се обедини.

ivp_1972

Каква е атмосферата в съблекалнята след колебливото начало на сезона?

Не може да е хубава. Трябва да приемем нивото, на което се намираме и да го подобрим. Трябва да разберем какво правим правилно и какво грешно, да коригираме неточностите, за да ставаме по-добри във времето. Добрите неща, които показваме, трябва да ги развиваме. Никога не мисля и не говоря за съдиите и за късмета. Сигурен съм, че, ако бяхме по-ефективни пред гола срещу Дунав, резултатът щеше да е различен. Имахме чисти възможности при 0:0 и при 1:0, които не реализирахме. В момент на прехода между атака и защита се получи контраатака,  при която ни вкараха втори гол.

Имахте само трима играчи в защита при тази ситуация. 

Футболистите бяха прекалено концентрирани върху атаката. Това е хубаво, но когато има баланс. В този момент бяхме разбалансирани.

Как планирате да намерите баланса, при положение, че защитната линия е доста по-млада от атакуващата?

Първо трябва да имаме добра игрова организация, да сме добре балансирани при атака, защита и прехода между двете фази, да работим като отбор, а не като единици. За момента работим повече като индивидуалности, което еразбираемо и го приемам към момента.  Нормално е, защото този отбор е събран преди месец и половина. Има неща, които сега мога да разбера и приема, но в бъдеще това ще се промени и ще искам да работим като отбор. Затова казвам, че ще имаме принципи в играта си – в защита, в атака, в преливането между тях, при статичните ситуации. Всички играчи ще трябва да работят един за друг и за отбор. С времето съм сигурен, че ще оправим грешките си. Разбира се, всички са видели нещата, които не се получават. Ние също ги видяхме и знаем как да работим, за да ги изчистим.

Искате ли ЦСКА да има истинска звезда?

Искам да има много звезди, но в един мач един футболист ще е решаващ, а в следващия ще е друг играч. Един пряк свободен удар или едно индивидуално действие може да реши даде среща, но всички трябва да работим заедно. Ще кажем, че сме силен отбор, когато действаме и реагираме заедно. За сега имаме качествени играчи, но не работим като отбор.

След трансферите на португалските халфове Пинто и Руй Педро веднага се заговори, че Борис Галчев ще изпадне от титулярния състав. Планирате ли наистина такъв ход?

Избирам титулярите на базата на тренировките и играта на футболистите, как се представят на професионално ниво. Няма титуляри и резерви, никога! В ЦСКА има 25 играчи с договори, които трябва да играят добре, а за да стане това трябва да тренират добре. Ако даден футболист се представя силно и аз съм щастлив от това, което показва, ще има повече шансове да се прояви, разбира се. Но нито един футболист няма договор за титуляр, това го няма записано никъде. Треньорският щаб избира кой да играе и в определен момент един играч може да бъде предпочетен пред друг в зависимост от стратегията и опонента. Не можем да говорим за изваждане на Галчев от титулярите точно по тези причини, за мен няма дискусия по тази тема. Всеки има ролята си в отбора и никой не е излишен.

ivp_2034

Кои от четиримата играчи, които дойдоха в началото на месеца, пожелахте вие лично?

Ще бъда много честен. Някои от тях бяха много близо до подписването на договор още преди аз да дойда в ЦСКА, имаше и такива, които вече бяха подписали. Имам договорка с хората в клуба, че в бъдеще ще правим добра селекция заедно, защото вярвам, че това е нещото, което прави разликата. Искам играчи, които са способни да играят така, както аз искам, играчи с характер и отношение подходящи за такъв голям клуб. Не мога да направя стратегия, в която не държим топката и не диктуваме темпото. Трябва да създаваме и реализираме шансовете си. Не мога да изградя отбор, който да се защитава, защото това е клуб, който не търпи такава организация. Важно е на 100% да съм част от правенето на селекцията, защото аз съм най-добре подготвеният и най-добрият в това, което правя, в ЦСКА. Аз съм треньорът. Когато Пинто, Педро, Джордан и Манолев подписаха, аз се бях запознал с тях и качествата им. Познавах Руй от Румъния, където той играеше за Клуж. Аз дадох зелена светлина за привличането на всички четирима, защото вярвам, че могат да вдигнат нивото на отбора. Сега е важно те да стигнат кондиционното ниво на останалите. Това, че един е започнал титуляр, а друг – не, не означава, че има такъв, който е сигурен за мястото си сред единайсетте.

Колко време ще е нужно, за да навлязат те в желаната форма?

Вече работим върху това и малко по малко ще го постигнем. Няма да бързаме много, защото трябва да го направим агресивно в такъв случай. Можем да кажем “Ок, 3 седмици тези футболисти няма да играят, само ще тренират, докато не стигнат нужното ниво”. Така 20 дни ще бъдем без тях, но ние искаме постепенно те да станат част от отбора. Откакто дойдоха, четиримата бележат постоянен прогрес, но това, което казах не изключва възможността някои от тях да започнат като титуляри в следващите мачове, ще видим.

Очаквате ли “Българска армия” да се напълни за домакинството на Черно море?

Не знам. За да дойдат феновете на стадиона, трябва да ги привлечем там с добър футбол и резултати. За момента редуваме добри и лоши резултати, стартът ни беше най-добрият възможен. Ако беше най-добрият, аз нямаше да съм тук. Сигурен съм, че бившият треньор е опитал да направи най-доброто на най-високо ниво, защото той е качествен млад специалист. Бях назначен, защото нещата не вървяха и аз трябва да ги накарам да потръгнат. Ще го направя.

В Румъния често сте използвали схема 3-5-2. Ще започнете ли да я налагате и в ЦСКА?

Една система може да се играе по 50 различни начина, защото зависи от много неща, като динамиката на мача и реакциите на отбора. Разбира се, можем да започнем с една схема, след това да я променим към по-офанзивна или по-дефанзивна, ако е нужно. За мен по-важното е играчите да разберат логиката, а не да действат като роботи на терена. Искам да ги накарам да мислят в мача и, когато това стане, ще можем по-често да сменяме схемата си на игра. За момента искам да разберат как искам да играем, във времето ще видим какви промени можем да направим. Не съм привърженик само на една формация, изграждам я на базата на футболистите, които имам.

ivp_1982

Опитвате да накарате отбора да действа логично на терена?

Да, точно така. Футболът е игра на моменти, някои от тях се повтарят в мачовете и трябва да тренираме, за да сме подготвени за тях. Как да атакуваме, как да се защитаваме, как да се държим когато превъзхождаме противника и, когато той ни превъзхожда, как да пресираме, кога да пресираме. Всичко е работа и това отнема време. Нужно е само един футболист да не разбира какво искаме от него, за да се объркат нещата. Искам играчите да знаят и да ме разбират какво им говоря. Разбира се, с малко късмет в последния мач можеше да вземем точка или даже три, ако бяхме достатъчно ефективни пред гола, но това е футбола. Разбира се, гледам какъв е резултата, но повече се фокусирам върху играта.

На този етап разбират ли футболистите какво искате от тях?

Мисля, че да. На терена се опитват да направят най-доброто, за да използват това, което сме тренирали през седмицата. Правим много анализи, за да не играе отборът механично, не искам такова нещо. Анализираме, за да разберат момчетата какво точно трябва да направят и да действат логично.

 

 

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ И ВТОРАТА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ЕДУАРД ЙОРДАНЕСКУ, В КОЯТО ТОЙ ГОВОРИ ЗА ДЪЛГОСРОЧНИТЕ ЦЕЛИ ПРЕД ЦСКА И ЖИВОТА СИ В БЪЛГАРИЯ! 

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.

КОНТАКТИ