Само в 7DniFutbol.bg

Шокиращ доклад! Новият бос на Левски източил 9 милиона от БНБ

7 Dni Futbol14.09.201694

В продължение на четири години Българската народна банка е плащала неправомерно милиони левове на фирмата “Телелинк”, чийто основател и бивш управител е новият собственик на Левски Спас Русев. Това пише в официален доклад на Сметната палата за извършен одит на бюджетните разходи на БНБ и тяхното управление, съобщава “Банкер”.

Оказва се, че през 2011 г. ръководителят на Народната банка Иван Искров е възложил спорна обществена поръчка на Русев. Договорът е за доставка на комуникационно оборудване и софтуер, включително и поддръжка, а срокът му – четири години. Проблемът, според Сметната палата, е в това, че БНБ първоначално е определила да изхарчи за тази цел 1.26 млн. лв., но в крайна сметка е платила на “Телелинк” 10.6 милиона.

“В решението на управителния съвет на БНБ няма посочена конкретна прогнозна стойност и срок за изпълнение на договора. Липсата на управленско решение за разходване на конкретна сума за обществената поръчка, непосочването в договора на прогнозни количества от всеки вид комуникационно оборудване и софтуер, които да бъдат доставени в рамките на четиригодишния срок, както и необосноваването на потребностите от доставките, в т. ч. на необходимото финансиране, е довело до изразходване на осем пъти повече средства от първоначално планираните”, посочват от палатата.

От доклада става ясно още, че БНБ е заявявала за доставки определено оборудване, но “Телелинк” е обяснявала, че не може да осигури точно същите машини, защото били спрени от производство или предстояло спиране на хардуерната и софтуерната поддръжка от производителя. Затова фирмата на Спас Русев предлагала друго оборудване, уж на същата цена, но с по-добри технически параметри.

Докладът на Сметната палата все още не е изпратен до прокуратурата, което автоматично означава, че държавното обвинение не е сезирано за станалите вече публични факти.

4 коментара

 • berkut

  14.09.2016 at 19:34

  Всяко говедо е или доносник или престъпник, а в повечето случай и двете. Колко позорно, отвратително и гнусно е да си говедо. Дано Господ ви накаже за всичко, мръсни говежди твари !

  Reply

  • Броуди

   14.09.2016 at 21:12

   ГОСПОД, не им е простил! Говедата са прокълнат отбор и това, наистина е божие наказание! Рано,или късно, всеки получава това, което е заслужил!А агентите и доносниците, са особено заслужили!

   Reply

 • redrage

  14.09.2016 at 21:48

  А неизгодната сделка за “Виваком” ще достигне един милиард! Наско Сираков без да иска каза, че е изненадан кой стана нов собственик на Герена!

  Reply

 • Буден

  14.09.2016 at 22:10

  Не е луд който яде зелника , а който му го дава!

  Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *