Само в 7DniFutbol.bg

Проблем в Левски! Спас Русев не може да влезе във Виваком

7 Dni Futbol04.09.2016211

Сделката за “Виваком” забуксува и Спас Русев не може да влезе в телекома. Русев и руската банка ВТБ станаха най-големи акционери в компанията, но съдът блокира смяната на ръководството.
Всички промени по партидата на дружеството майка „Вива телеком България” са спрени, включително внесеното на 31 август заявление за вписване на Спас Русев и Живко Николов като нови управители. Софийския градски съд е спрял вписването по молба на „Емпрено венчърс лимитид”, собственост на руснака Дмитрий Косарев, който е свързан с руския олигарх Константин Малофеев, пише ПИК.

Косарев чрез „Емпрено венчърс” води от няколко месеца съдебни дела в различни юрисдикции за контрола върху БТК, като твърди, че е купил 76% от най-големия телекомуникационен оператор, в това число дела на Цветан Василев (43%).
Част от делата на „Емпрено венчърс” са срещу организирания през 2015 г. търг, на който Спас Русев спечели БТК с оферта от 330 млн. евро. До търга се стигна, след като бившият мажоритарен собственик на БТК – Цветан Василев, спря да обслужва задълженията си към „ВТБ капитал”, част от групата на ВТБ.
Софийският градски съд блокира вписването на Спас Русев и Живко Николов като управители, вземайки под внимание иск от 2 септември 2016 г., предявен от „Емпрено венчърс”. С него фирмата на Косарев иска да се обяви за нищожно решението от 31 август на „ИнтерВ инвестмънт”-Люксембург за назначаване на Спас Русев и Живко Николов.
Така Спас Русев ще трябва да изчака окончателното решение на българския съд, за да придобие контрол върху най-големия телекомуникационен оператор у нас, действащ под марката „Виваком”.

„Вива телеком”-Люксембург е новият собственик на БТК, след като е придобило 100% от капитала на компанията-майка „ИнтерВ инвестмънт”. С финализирането на сделката Спас Русев стана най-големият акционер в телекома с 46%. Останалите акции се държат от руската ВТБ, от „Делта кепитъл инвестмънтс”, управлявана от Милен Велчев, Георги Велчев и Красимир Катев, и от групата на облигационерите.

коментар

  • Иртиш Подуенски

    05.09.2016 at 9:04

    Трябва да се изчака решението не само на българския съд,но и на редица други международни съдилища,където има заведени дела!!!Като цяло работата е много лайняна.А при определени условия компанията може да бъде обявена в несъстоятелност.

    Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.

КОНТАКТИ