Само в 7DniFutbol.bg

Гадно! Този ли ще спасява Левски? Вижте за какво е разследван Спас Русев

7 Dni Futbol02.09.2016314

Българинът обича да идват месии и да му говорят хубави неща. Като Симеон, като Бойко, като Марешки. По нищо не се различава и Спас Русев. Всъщност различава се, защото е разследван за нещо хипер гадно.

Веднага след промените у нас, Русев, който малко допреди това е слухтял и возил шеф от УБО, се впива в СДС. Осигурява роял за големия митинг на “Орлов мост”, получава нежна подкрепа от Юлия Берберян и Георги Марков.

И ето ти го заместник-директор на Агенцията за чуждестраннна помощ. Както ще признае по-късно началникът му Петко Симеонов, също ченгесарски кадър: “Зад Спас стояха специални хора”.

Днес Русев може би щеше да е достоен дядо с излежана присъда, ако не го извеждат овреме от страната през 1991 година. Тогава мляко от чуждестранна помощ, предназначено за българските бебета, се появява в…Африка, а пари от продадени помощи от Агенцията са внесени в Банка за Земеделски Кредит, където се труди съпругата на Русев!

Същата банка по-късно отпуска 5 милиона лева кредит на ФК Левски, които Томас Лафчис не връща и по-късно се налага 5 години да не влиза в България, за да изтече давността на престъплението.

Заради скандала с продаваното мляко в Африка започва разследване, Русев е обвинен от шефовете си, че е в дъното на скандала. Вместо обаче да бъде арестуван, младият перничанин е пратен…да се учи в Англия.

И ето ти го днес, говорещ за свят и чист Левски!

4 коментара

 • Броуди

  02.09.2016 at 17:56

  Веч няколко пъти, по различни поводи се налага да повтарям, че в “Лееффскиспор” е абсолютно задължително да си бил агент, доносник, комунист и разбира се изпечен крадец, ад станеш любимец на онези, които си дерат гърлата за закон, морал, чест, достойнство, но когато става въпрос за други, а не за тях и които са толкова върли врагове на комунизма, че без него буквално.Ето ги и сега, цвилят от възхищение, че доказан престъпник, е станал техен собственик.И съм сигурен, че когато разберат каква е целта на “мероприятието”,Делян Пеевски ще им изглежда чист като момина сълза в сравнение с тоя мошеник! А, толкова се срамуваха да го признаят за свой!

  Reply

 • Dedoto

  02.09.2016 at 19:07

  Ето ви анализ на руски финансов анализатор. Някои български медии побързаха да обявят Спас Русев са собственик на БТК. Да, ама не! А, най-вероятно няма и да стане собственик на БТК!

  Заради финансови машинации около БТК, Русия може да загуби 1 млрд. Евро
  Ако собствениците поискат от българския телеком да предплати техните облигации, компанията ще се изправи пред неизбежен фалит
  Лично премиерът Медведев е призован да обърне внимание на действията ВТБ в България, съобщава електронното издание wek.ru

  Дмитрий Наумов

  Бизнесмен Дмитрий Kозарев (собственик на Empreno Ventures Limited) е изпратила жалба до министър-председателя и председателя на партията „Единна Русия“ Дмитрий Медведев с искане да се обърне внимание на съмнителни операции в мениджъмнта на ВТБ, в резултат на които руската държава е в опасност да понесе финансови загуби за над 1 млрд. евро.

  Независимо от това компанията Empreno Ventures Limited пусна и прессъобщение, призоваващо премиера да се запознае внимателно със ситуацията, която може да се окаже с фатални последици за бюджета на държавата и сериозен правен риск за банката.

  О, никак не е трудно да бъда измамен

  Всъщност това, което предстои да се случи, има всички шансове да прерасне в огромен скандал. Водещите мениджъри в ВТБ подготвели операция за отпускане на заем на консорциума купувач. Става дума за целеви кредит, в размер на 240 млн. евро, който да позволи на консорциума да придобие 100% от акциите на Interv, която косвено е част от холдинга на БTК (АД “Българска телекомуникационна компания”, собственик на Телекома VIVACOM). За по-голяма яснота, да кажем: непряка или косвена връзка означава, че БTК контролира Interv чрез свое дъщерно дружество, а не пряко. Очаква се обезпеченият кредит да осигури придобиването на 100% от акциите на Interv и 100% от акциите на БТК.

  Впрочем, на практика още от самото начало на сделката с отпускането на кредита се появяват „подводни камъни”, което показва, че новият заем е изключително рискована операция от страна на мениджърите на банката. Работата е в това, че по-рано БТК е пуснала облигации на обща стойност 400 милиона евро ( чиято текуща доходност е 6.58%, а падежът им изтича през 2018 г.).

  Законът изисква: облигационерите да дадат своето съгласие в случай, че компанията сменя своя собственик. Ако собствениците на такива облигации не дадат съгласие, те имат право да изискат от управителите на БТК да изкупят облигациите им за 101% от номиналната стойност. Първоначално собствениците са дали съгласието си за промяната на акционерите на БТК, но след това се е намесил банка US Trustee, която представлява интересите на облигационерите. Служителите на банката твърдят, че мениджърите на ВТБ са предоставили невярна информация за промяната на акционерите на дружеството БТК, заради което US Trustee е отказала да одобри резултатите от гласуването на облигационерите. Тоест, казано на езика на бизнеса, към този момент изразеното от собствениците на облигации съгласие за преминаването на компанията към друг собственик е правно неиздържано и невалидно .

  В резултат на това имаме „класическа вилица”:

  – ако собствениците поискат от БТК да предплати техните облигации, тогава българската компания ще се изправи пред неизбежен фалит, защото тя просто не разполагат с пари, за да ги изплати;

  – а в същото време, мениджърите на ВТБ нямат право да издават нов заем за 240 милиона евро, тъй като в действителност не съществува необходимото обезпечение – нито под формата на акции 100% в БТК, нито под формата на акции на Interv на 100%.

  Ситуацията изглежда ясна. При липса на обезпеченост на сделката – няма кредит. Така действат всички банки. Нещо повече, ВТБ ще предостави нов заем в размер на 240 млн. евро на консорциума купувач, за да може да изплати предишен заем в размер на 150 млн. евро, предоставен му от компанията ВТБ Capital Plc (британския клон на същата ВТБ) и то при същото обезпечение – 100% от акциите на Interv и 100% от акциите на БТК. Но се оказва, че управителите на ВТБ мислят в други, различни категории. Въпреки новите обстоятелства около БТК, мениджърите на ВТБ, отговорни за реализирането на сделката (председателят на Съвета на директорите на ВТБ Капитал АД Юрий Солавьов, главеният изпълнителен директор на ВТБ Капитал АД Алексей Яковитски и шефа на българския централен офис на ВТБ Милен Велчев) продължават да движат сделката по отпускането на заем в размер на 240 млн. евро. Въпреки че, от изложеното по-горе става ясно, че отпускането на такъв кредит е като да излезеш на улицата и дадеш пари на първия срещнат.

  Да не говорим, че мениджърите на ВТБ са готови да дадат кредит на компания (т.нар консорциум от купувачи), която не само, че няма своя търговска история, защото е била регистрирана само преди няколко месеца, но все още няма и никакви активи (а компанията БTK предстои да бъде купена). Не става ли всъщност дума за класическа схема, в която корумпирани мениджъри дават милиони заем на една компания-фантом? За схема, в която участват самите управители на ВТБ, които имат намерение по този начин да придобият контрол над дружеството БТК? И всичко това дори се прави в сериозен ущърб на федералния бюджет?

  И накрая има още един красноречив щрих. Днес акциите на БТК са заложени от британския клон на ВТБ Капитал АД като обезпечение за заем в размер на 150 млн. евро. Освен това, с течение на времето ВТБ Капитал АД е изкупила дълговете на БТК към други фирми и днес е единственият кредитор на “Българска телекомуникационна компания”. Това означава, че мениджърите на ВТБ, начело с председателя на Съвета на директорите на Юрий Солавьов се готви да даде заем, знаейки, че 100% от акциите на БТК вече са заложени в полза на дъщерно дружество на собствената му банка!

  Разбираемо е, защо управителите на ВТБ запазват пълно мълчание, въпреки обстоятелството, че руските медии от доста време коментират съмнителната сделка. Упорито мълчи и надзорният съвет на ВТБ, начело с министъра на икономическото развитие на РФ Алексей Улюкаев въпреки многобройните публикации в пресата и граждански обръщения, които призовават да се обърне внимание на такива операции.

  Окото на суверена

  Но в ситуацията около банка ВТБ има още един сериозен играч. Това е руското правителство, което в момента притежава мажоритарния дял от 60,93% от акциите на ВТБ. Ето защо бизнесменът Дмитрий Koзарев се обърна директно към премиера Дмитрий Медведев, след като още един висш държавен – шефът на Надзорния съвет на ВТБ и министър на икономическо развитие Алексей Улюкаев, запазва пълно мълчание по въпроса. А ситуацията е наистина сериозна. Рискът от неизпълнението на новия заем е много голям, а рискът за неизрядност от страна на БТК – е безвъзвратно загубени 240 милиона евро. ВТБ е банка с държавен капитал и е цяло изкуство нейните мениджъри във всеки случай да могат да се разплащат с държавата.

  Поради това е необходимо да се анализират поотделно какви ще са последиците за Руската федерация, ако бъде отпуснат този кредит.

  И така, загубите ще са 240 милиона евро. Това е ситуацията, особено след като, стана ясно, че в действителност тази сделка по никакъв начин не е обезпечена. Но когато консорциумът от купувачи обяви фалит, собствениците на облигации на БTK ще подадат жалби в съда, за да защитят своите интереси. В крайна сметка, трябва да се припомни, че няма правно значение съгласието, което са дали за да бъде продадена компанията. А общият брой на подадените искове ще възлиза на 400 милиона евро., плюс лихви по облигациите, обезщетения за пропуснати ползи и други свързани с тях загуби. След това ще има последващо дело срещу компанията Empreno Ventures Limited, която ще бъде принудена да компенсира загубите. Работа е в това, че Empreno притежавата чрез своята дъщерна компания LIC Телекомуникации S.A.R.L дял от 43,3% от компанията V Telecom Investment S.C.A. (която от своя страна е дъщерна по отношение на холдинга “Българска телекомуникационна компания”), като в същото време се разпорежда с 33,3% от акциите на V Telecom Investment S.C.A. съгласно договора за total return swap(соапа за обща възвръщаемост).

  Като цяло, машинациите на мениджърите на ВТБ може да струват на руския бюджет над 1 млрд. евро. И в светлината на икономическата криза, засегнала Руската федерация, тази сума е твърде сериозна загуба за бюджета, за да не обърнат внимание “държавните мъже” най-накрая на

  съмнителните операции на управителите на ВТБ

  Освен това, за никого не е тайна, че руското правителство сега просто не разполагат с достатъчно пари за изплащането на заплатите на държавните служители (лекари, учители и т.н.), пенсии и социални помощи. Поради това загубата на повече от 1 милиард евро. в момента просто е излишен лукс. Поради това от пръв поглед се разбира, че жалбата до министър-председателя Дмитрий Медведев е последната надежда първият човек в страната да сложи край на съмнителни сделки на мениджърите на ВТБ. Всъщност, ако размислите, премиерът, поставен в условия на недостиг на пари в бюджета, е първият най-заинтересован да спре въпросната кредитна измама във ВТБ, която заплашва да нанесе сериозни щети на интересите на Руската федерация.

  Още повече, че на езика на Наказателния кодекс, случаят с кредита на ВТБ има и друго утежняващо обстоятелство. Ръководството на ВТБ е избрало крайно неуместно време за своите машинации – преди изборите за Държавната дума. Оказва се, че точно преди деня за гласуването, обществото получава сериозни основания да повдигне въпроса за ефективността на държавните компании, както и за корупцията сред управляващите, които са на на държавна заплата. Но каквото и да се случи, преди 18 септември ръководството на “Единна Русия” ще трябва да се извинявам за машинациите на държавните ръководители, както не веднъж се е случвало и преди.

  Reply

 • govedoeba4

  02.09.2016 at 20:52

  abe iima li nekoe govedo da ne e slu6alka,maznik,liza4….borec za svoboda…..eeeeeeeiiiii,maika vi deeeba goveda mrusni gadniii

  Reply

 • десс

  03.09.2016 at 12:58

  До Дедото:

  В твоят коментар виждам само машинациите на Русев и Велчев да се придобият 46% от акциите на БТК ЕАД
  Тук не виждам да прилагаш финансовите отчети на БТК ЕАД за последните 5 години ,което дава реална картина на измамата- да се придобие компания от над 1.5 милиарда за няколко милиона.
  През 2015 г. компанията отчете 805.9 милиона лева-можеш сам да го превърнеш в евро. http://www.vivacom.bg/web/catalog/sustainable/files/assets/common/downloads/catalogue_residential_bg.pdf

  Т.е. казано с други думи една компания ,която годишният и приход е от 400 милиона евро е продадена за 330 милиона евро от банката ,която е отпуснала кредит за да бъде купена от Русев.С тази сделка измамиха Цветан Василев ,който похарчи държавни пари за да купи този дял от 46% .
  http://www.mediapool.bg/bankerat-tsvetan-vasilev-kupuva-vivakom-news195388.html

  От друга страна БТК ЕАД за разлика от тогава има само около 400 милиона евро в облигации,които са с падеж 2018 г. вместо дълг от 1.65 милиарда тогава.
  И за накрая ,точно преди Русев да купи акциите, БТК ЕАД придоби НУРЦ за 80 милиона евро.
  Тук не трябва да споменаваме и депозита на БТК ЕАД в българските банки ,които надминават 400 милиона евро.

  Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *