Само в 7DniFutbol.bg

Легенда на ЦСКА: Без Гриша Ганчев щяхме да ритаме по полянките

7 Dni Futbol28.05.201671

Най-успешният клубен български треньор Аспарух Никодимов даде интервю за вестник “Тема Спорт”, в което коментира триумфа на ЦСКА в турнира за купата, приноса на Гриша Ганчев и Христо Янев и приликите между себе си и настоящия наставник на армейците.

Г-н Никодимов, какво означава триумфът на ЦСКА за купата?
– Историята се повтаря. Преди печелехме с български играчи купи и големи мачове и сега се случва същото. Много съм доволен от този факт. Изгледах целия двубой, като ЦСКА бе с една нотка по-добър. Като цяло нямаше особени футболни достойнства в срещата, но това е нормално – на финал всички са по-сковани от обикновено. А и не бива да забравяме, че ЦСКА стигна до този триумф с играчи, които не са и мечтали да играят в подобен мач. Тези момчета трябва да бъдат поздравени. Важното е, че ЦСКА удържа, макар да можеше и по-убедително да спечели. Но в крайна сметка в историята си остава трофеят, а ЦСКА си го заслужи и зарадва блестящите си привърженици, които напълниха стадиона и постоянно подкрепяха отбора. Разбира се, зарадва и човека, който възроди ЦСКА -Гриша Ганчев, без чиято помощ сега не се знае къде щеше да е клубът. Може би в А окръжна, да рита някъде по поляните, нали така се говореше миналото лято? Както и да е, за пореден път видяхме, че ЦСКА си е ЦСКА. И този клуб трябва да живее и съществува на нивото, на което заслужава да бъде.

Появи се най-после становище на съда по отношение дълговете на старото дружество. Размерът им е около 30 милиона лева, виждате ли бъдеще за ПФК ЦСКА?
– Това дружеството е блокирано отвсякъде – наказано е да не участва в евротурни-рите, няма право на картотеки в продължение на два трансферни прозореца… Не знам какво може да се направи с него, освен постепенно да бъде фалирано окончателно.

В същото време буквално преди минути беше регистрирано новото дружество ПФК ЦСКА 1948, в което водещи акционери са Гриша Ганчев, Христо Стоичков и Юлиян Инджов. Основната идея е именно това дружество да продължи пътя на ЦСКА…
– Ганчев и Стоичков заслужават напълно да са собственици на ЦСКА. Ганчев пое клуба от смъртния одър и го изведе до купата само с българи за по-малко от година време. А Стоичков колко е дал на ЦСКА, няма и смисъл да го коментираме. Естествено, че ще бъде прието едно такова дружество. Ние сме били Септемврийско знаме, Червено знаме, сега дали ще е 1948 или друго, няма никакво значение. За мен ЦСКА си е ЦСКА и няма начин да умре. През годините е имало много промени на името, така че… Въпросът е публиката да приеме този клуб и да му помага от трибуните, в което не се съмнявам. Ще видите, че още на първия мач от новия сезон на стадиона ще дойдат много хора. А при наличието на Христо Стоичков не мисля, че има място за чудене кое дружество ще се подкрепи. Ицо е гаранция за обединение. И с финансовата издръжка от страна на Ганчев и Инджов бъдещето на ЦСКА ми изглежда много светло. Важното е, че оттук насетне ще има ред и дисциплина в клуба, а не както бе допреди година – да цари пълен хаос и постоянно да се трупат дългове. В крайна сметка промяната на някакво си юридическо дружество не може да ти отнеме историята с толкова титли и международни успехи. Както Ботев не е Сопот, а си е Ботев, така и ЦСКА ще си бъде ЦСКА. И ще печели още повече привърженици.

Гриша Ганчев вече обяви, че ЦСКА ще е в А група от следващия сезон. Допускате ли, че от футболния съюз може да се извъртят в последния момент, както стана неведнъж през последната година?
– С БФС наистина никога не се знае до последно какво ще измислят. Ако са мъже на място и са поели ангажимент – нека си го изпълнят. Ако се извъртят… То си има име за тази работа и ще им викаме по друг начин, а не БФС (смее се). Премиерът Борисов също взе отношение по този ключов въпрос, така че очевидно ЦСКА е важна тема и очаквам всичко да стане така, че най-многобройната публика в България да не остане подведена. Пък и нали Борислав Михайлов е присъствал на срещата с министър-председателя?! Като е подал знак, нека го изпълни. Той, сигурен съм, много добре осъзнава, че без силни ЦСКА и Левски нищо в нашия футбол не се получава. Как да имаме добра национална селекция, като двата ти основни клуба постоянно са в тежки периоди. Пък и в крайна сметка на “Армията” през последните години всичките институции са оставили нещата да се влошават, не е имало никакъв контрол и ето последиците сега. Все едно някое от децата ти да се разболее и ти да не направиш нищо за него, да не го погледнеш изобщо. А за детето си и земята ще изровиш, само и само да е добре. ЦСКА е едно от двете най-скъпи деца на българския футбол и трябва да се намери бъдеще за него. Да се тегли дебелата черта, да се започне на чисто и повече да няма компромиси. Това е изходът за ЦСКА. С Ганчев начело нещата ще се получат.

Как очаквате да се промени ситуацията на “Армията” под ръководството на Гриша Ганчев?
– Ние и сега виждаме резултатите от неговото идване и далеч не говоря само за спечелването на купата. Ами ремонтите по стадиона и Панчарево? От колко време никой не беше пипал така сериозно по тях? Ясно е, че с Ганчев в ЦСКА ще се върнат и железният ред и дисциплината. Това са изконните традиции на този клуб.

Христо Янев постигна първия си трофей начело на ЦСКА само на 37 години. Какво можете да кажете за неговата работа през този сезон?
– На него му беше по-лесно заради това, че в отбора има само българи. Доста по-добре може да ги убеди в това, което иска да вижда на терена. Ицо си има идеите и концепциите, за което му казвам “Браво!” Дано продължава тaka. С усърдие и ентусиазъм се става голям треньор.

Играчите казаха, че е проучвал денонощно своите съперници…
– Така и трябва. Проучване, проучване – до откат! Не става само да висиш пред компютъра и да чакаш всичко наготово да ти се случи. Няма лесно, трябва винаги да полагаш огромни усилия. Защото и най-малкият противник може да те изненада с нещо и да те изложи. Никога не трябва да подценяваш съперниците. Янев си има мерак, обича си работата, това си личи от неговите изказвания. А и ми прави впечатление, че е много любознателен. Хубавото е, че е близо до отбора, държи постоянен контакт с играчите. Все още е нов в професията и съвместява духа на треньора с този на състезателя. Още му се иска да излезе и да поиграе (смее се). Това му носи само плюсове.

Доколко Янев ви напомня на вас самия, когато започвахте работата си като треньор на ЦСКА?
– В голяма степен. Аз поех ЦСКА още като бях на 34 години. Тръпката и при мен тогава беше същата. Направо не можеш да спиш – та ти си треньор на ЦСКА, най-големия клуб в България! Много малко хора получаваха такъв шанс, а аз започнах да водя отбора много млад. Беше страхотно усещане. Разбира се, има и големи очаквания, но аз бях свикнал донякъде. Макар че никога не можеш да свикнеш напълно в ЦСКА. Дълги години бях футболист, после две години и половина работих в школата, така че почти не се бях откъсвал от клуба. Знаех какво се иска и какво се очаква от мен. Но преходът от играч към треньор никога не е лесен – едно е да си по гащи и фланелка, съвсем друго е по анцуг край тъчлинията (смее се). В крайна сметка пожелавам успех на Христо Янев занапред. Той напълно си заслужи да води ЦСКА и дано поддържа високо ниво за дълъг период от време.

коментар

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.

КОНТАКТИ