Само в 7DniFutbol.bg

Кои клубове си плащат на българските вестници!?

7 Dni Futbol29.01.2015320

В България няма независима спортна журналистика и това го показват самите вестници, без значение спортни или политически. Всички те са под една или друга форма на хранилка при силните на деня футболни клубове.
Преди време гръмна скандала със спортен вестник №1 „7 дни спорт”. Той бе уличен, че е получавал всеки месец пари от ЦСКА, докато клубът се управляваше от „Титан”. Сега е очевидна зависимостта на медията от ПФК Лудогорец. От Борисовата градина дори лансираха неофициално версията, че Кирил Домусчиев е придобил 30 процента от вестника.
Всичко е официално обаче в отношенията на собственика на Лудогорец с вестник „Стандарт” на Тодор Батков. Логото на една от фирмите на топ-бизнесмена – „Български морски флот”, е неизменно до главата на медията. Годишният рекламен договор за подобна услуга гони 100 000 лева!
Приближаването на „Меридиан Мач” към ПФК Левски пък издава и ангажирането с клуба на Делян Пеевски. Скандалният депутат е собственик на спортния вестник, където е забранено да се пише лошо за някои от членовете на клубната управа. Освен това на директора Георги Иванов е заповядано „отгоре” от хората на Пеевски на „Герена” да се дават всеки ден свежи новини на медията. Естествено същото се отнася и за друг вестник на Пеевски – „Телеграф”, както и за близкия до него „Труд”.
В най-разкрачено положение е „Тема спорт”. Вестникът е на бившия президент на Черноморец Митко Събев. Бизнесменът дори го използва като едно от оръжията за изпомпване на „Петрол”. Това не попречи на главния редактор на медията Мариян Макариев да „суче” от две майки, получавайки заплата и от „Титан”. Спонсор на „Тема спорт” беше и Кирил Домусчиев. Бизнесменът обаче сиктердоса вестника с официална декларация на клуба, от която стана ясно, че е бил рекетиран с думите: „Или даваш още повече пари, или само лоши неща за теб”. Зависимостта на Макариев от тото-залозите пък го направи за известно време ортак и с Коко Динев. В редакцията още се говори за случай, в който главният редактор заложил парите на целия вестник и ги профукал, поради което негов подчинен го нокаутирал. Сега „Тема спорт” тъче на два стана, ангажирайки се да брани Александър Томов и Литекс.
Всичко това обяснява и сензационния спад в тиражите на спортните вестници в последните години. Справка на 7DniFutbolл.bg показа, че „7 дни спорт” и „Меридиан Мач” продават дневно средно около 11-12 хиляди бройки, а „Тема спорт” – почти наполовина. А някога само тиражът на „7 дни спорт” бе над 35 000 броя!

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.

КОНТАКТИ