Само в 7DniFutbol.bg

Тръстът призова Иво Тонев да каже защо е махнал Стойчо Стоев

7 Dni Futbol17.05.201630

Привържениците на Левски, обединени в Тръст „Синя България“, изказаха мнението си относно уволнението на старши треньора Стойчо Стоев. Според тях председателят на Управителния съвет Иво Тонев трябва публично да обяви причините за освобождаването на специалиста.

Както е известно, раздялата със Стоев беше публично обявена на 13 май, но той води тима и в мача срещу Пирин вчера (1:0). След него играчите и феновете засвидетелстваха признателността си към треньора.

Ето и декларацията, публикувана без редакторска намеса:

“Уважаеми привърженици на Левски,

В последните дни ставаме свидетели на опити да се вмени на Тръст „Синя България” самостоятелна отговорност за освобождаването на Стойчо Стоев от треньорския пост в Левски. Нещо повече, искрено сме разочаровани и огорчени от действията на председателя на УС Иво Тонев, който не сметна за необходимо да аргументира решението на ръководения от него орган и остави привържениците да отговарят за това пред… привържениците. Това става в момент, в който Тръст „Синя България” в качеството си на член на Управителния съвет на клуба и миноритарен акционер постави въпроса за финансовото състояние на клуба, начините му на финансиране и ангажимента на мажоритарните собственици, като поиска и вътрешна финансова ревизия, която да установи факти, при които има разминавания между дела и приказки. Още при първия поискан договор беше установено, че част от мажоритарните собственици крият истината от Управителния съвет и поставят под риск бъдещето на Левски.

Тръст „Синя България” гласува „за” освобождаването на Стойчо Стоев, като решението беше взето с пълно единодушие от Управителния съвет. То беше инициирано от председателя Иво Тонев още преди два месеца и беше поставен ултиматум на треньора да се докаже в оставащите мачове. В последните 2 месеца Тръст „Синя България” и НКП проведоха множество срещи със Стойчо Стоев, Георги Иванов, Иво Тонев, участваха в заседания на Управителния съвет на клуба и събираха информация за работата на треньора в самия клуб. Аргументите, с които гласувахме за освобождаването на Стойчо Стоев, са единствено футболни, свързани са с бъдещето на любимия ни клуб и са съгласувани с всички ръководни фактори, включително спортния директор. Тръст „Синя България” никога не е „фабрикувал” собствени спортно-технически аргументи в ползата на решението, за което са необходими само такива, а е използвал тези на компетентните за това хора, включително тези, които имат пряка отговорност в клуба. Ние свършихме своята работа, като два месеца работихме, за да съберем аргументите, които да направят нашата позиция правилна и в полза на Левски, когато се стигне до момент за решение, като същевременно запазихме необходимата дискретност, за да не попречим на отбора да се бори за изпълнение на поставените цели.

Смятаме, че председателят на Управителния съвет Иво Тонев е човекът, който трябва да запознае привържениците на Левски с аргументите за извършената промяна.

Същевременно на последния Управителен съвет на клуба ние категорично се противопоставихме на становището на Иво Тонев, че „оставането на Стойчо Стоев е най-малката възможна грешка”. Ние не искаме Левски да се управлява с грешки и непрекъснато създаване на удобни оправдания, а със смели решения в посока клубът да се завърне на историческото си място в българския футбол и на терена. Ние искаме Левски да се бори за шампионската титла през следващия сезон и да участва достойно в европейските турнири, а не да подкрепяме оставането на един треньор начело, само, за да бъде употребен като изкупителна жертва при следващ провал.

Много по-голям проблем пред Левски е това, че все още не е приет бюджетът за новия сезон, включително с начините на финансиране и преките ангажименти на мажоритарните собственици. Този бюджет, а не треньорският пост, в много по-голяма степен ще определят мястото и целите на Левски за следващия сезон.

Ние искаме собствениците на клуба да участват в Левски със значително по-голяма финансова ангажираност от сегашната, да защитават вековния клуб като институция в българския футбол, а не да съглашателстват с порочни практики, каквито са проектът за новия формат на първенството и гласеното завръщане в елита на отбори, чието място не е там заради нарушения на футболното и държавното законодателство.

Същевременно се обръщане към привържениците на Левски. Всички вие имате привилегията да бъдете привърженици на клуб, който се опитва да разруши статуквото в българския футбол, в което властват комисионерството, уредените мачове и схемите. Начинът да защитите името на Левски като по-различен клуб е като се включите в Тръст „Синя България” и чрез правото си на глас помогнете нашият любим отбор да се доближава до най-добрите практики в света чрез модела, който изповядва – Реал Мадрид, Барселона, Байерн или Борусия Дортмунд. На стогодишния юбилей показахме защо Левски е по-специален клуб, но това ще трябва да показваме много пъти през второто столетие.
Само Левски!”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *