Само в 7DniFutbol.bg

Милко Георгиев: В БФС трябва да разберат, че Висшата лига се нуждае от ЦСКА

7 Dni Futbol13.05.201640

Един от шефовете на ЦСКА Милко Георгиев взе участие в срещата между клубовете и Българския футболен съюз за новия формат на „А“ група. На сбирката обаче не бяха взети конкретни решения за рестарта в българския футбол и ролята на „червените“ в първенството. В момента „армейците“ са във „В“ група, след като загубиха професионалния си лиценз преди година заради огромните си задължения. В следващите десетина дни се очаква и решението на съда по делото за дълговете на ЦСКА. Милко Георгиев даде обширно интервю за BIG5, за да разкаже какво е състоянието на клуба, очакванията му за финала за Купата с Монтана и бъдещето на „червените“.

– Г-н Георгиев, вчера се проведе поредната среща между клубовете и БФС за новия формат на „А“ група. На нея бяхте поканен като представител на ЦСКА. Взеха ли се някакви конкретни решения и има ли вариант „армейците“ да са в елита от есента?
– Нищо не се реши на тази среща. Тя беше повече дискусионна. Холандците отново показаха презентацията си и се обсъждаше формата с отборите от „Б“ група. Накрая чак попитахме какво правим с ЦСКА и те заявиха, че не са юристи и не могат да ни дадат конкретен отговор. Питах ги и защо изпълнителният директор на БФС Борислав Попов не е на срещата, но те не знаеха. Съществува вероятност да участваме в новия формат на първенството, но има време. Синдикът също не дава конкретни отговори на нашите въпроси и се прави на обидена.

– За бъдещето на ЦСКА търсили си сте среща с президента на БФС Борислав Михайлов или някой от ръководството на футболната ни централа?
– До едно време контактувах с Борислав Попов, но той вече спря да ми вдига телефона. Говорих с Павел Колев и ми обеща да направи всичко възможно до края на седмицата да се видя с Борислав Михайлов и да обсъдим положението на ЦСКА.

– Какви са шансовете ЦСКА отново да играе в „А“ група от есента?
– В интерес на истината ние не държим на всяка цена да играем в така наречената Висша лига. Първо, на ЦСКА са спрени трансферите за два прозореца. Второто, от БФС ни казват: „Ние ще ви изпратим писмо до ФИФА, за да ви падне наказание“. Ами, ако не отпадне, какво правим? Тези играчи не са готови да играят мачове на високо ниво. А и те не са собственост на ПФК ЦСКА. Затова аз им казах, че ние държим да си извървим пътя и да си вземем лиценз за „Б“ група. През това време да си направим стадиона и така. Нашето желание е просто да получим професионален лиценз. В противен случай си представете да играем с юношите в „А“ група и да ни бият с по 15:0. В момента какво се случва? Ще отидем в някаква измислена Висша лига. Ясно е, че без ЦСКА тя ще е пълна пародия. А и честно да ви кажа, новата Висша лига има повече нужда от ЦСКА, отколкото ние от Висшата лига. През тази година това се видя най-добре. Именно ЦСКА генерира най-голям зрителски интерес и без нас първенството е безинтересно и слабо.

– Срокът обаче за лицензирането на отборите за „Б“ група наближава. От БФС готови ли са да ви дадат някаква отсрочка, ако се забави решението на съда относно дълговете?
– Срокът за лицензиране за „Б“ група изтича на 30 юни, но имаме уверението на ръководството на БФС, че ще ни бъде направен компромис и ще ни се даде време до началото на първенството. Дали ще успеем да спазим и този срок обаче не зависи от нас. Вчера приключиха всички заседания на съда. Сега до 5-6 дни трябва да стане ясно кой дългове ще отпаднат и кой ще останат. След това, ако някой от кредиторите обжалва, има едномесечен срок. Аз лично не вярвам до края на лятото да се случи нещо и някой да вкара оздравителен план за ЦСКА. Просто процедурата е такава и не е никак лесна.

– Това означава ли, че досега няма внесен в съда оздравителен план за ЦСКА?
– Тези информации са пълни глупости. Никой не е внасял в съда оздравителен план. Няма такова нещо. В момента вариантите са три. Три страни могат да предложат оздравителен план. От една страна е ПФК ЦСКА, другата е синдикът, а третата е някой от кредиторите да излезе с подобен план. Все обаче не може да се каже колко са реалните дългове на ЦСКА. Това ще се разбере след решението на съда. В медиите се спекулират разни цифри, но аз не искам да ги коментирам, защото няма нищо официално. Ето давам ви пример – Александър Томов вече заяви, че ще обжалва, ако бъдат отхвърлени неговите искания. Което означава, че ние сме за никъде.

– Предстои финал за Купата на България между ЦСКА и Монтана. Евентуално спечелване на трофея от какво значение ще е за ЦСКА, след като клубът няма да играе в евротурнирите? Само за престиж или ще е поредното доказателство, че мястото на ЦСКА е в елита на българския футбол?
– За мен е фундаментално изобщо достигането на ЦСКА до финала за Купата на България. Тази година Гриша Ганчев извърши революция. Той показа как с абсолютно скромен бюджет, със заплати на някои от момчетата по 500-600 лева, само с български футболисти и с млад треньор българин, могат да се постигат не по-лоши успехи от отбори, които имат бюджет в размер на 6 милиона лева – например Берое, които ги отстранихме. За мен това е пътят, по който трябва да се върви в българския футбол.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *