Само в 7DniFutbol.bg

Берое – част от панамските схеми на Николай Банев!

7 Dni Futbol03.05.2016140

Футболният клуб „Берое” е замесен, макар и косвено, в планетарния скандал „Панама гейт” от бившия му собственик Николай Банев, твърди „ШОУ”. Оказва се, че покупката и продажбата на заралии, направени преди години от скандалния бизнесмен, са осъществени чрез панамска офшорка.
След като преди няколко седмици пламна скандалът „Панама гейт” и в аферата първи лъснаха имената на бизнес двойката Евгения и Николай Баневи, малцина си спомниха за една любопитна подробност отпреди близо десетина години, когато Банев купи и продаде футболния отбор „Берое”.

Скандалът под Аязмото гръмна през август 2007 г. Тогава

феновете настръхнаха срещу олигарха

заради решението му драстично да увеличи цените на билетите за домакинските срещи на заралии. Агитката дори се обърна към Банев с отворено писмо, чрез което поиска той незабавно да се омете от клуба. „Напусне и дайте „Берое” на някой истински футболен меценат, който няма да се подиграва с нас, да ни нарича примати, а после да очаква добро отношение от нас. Не сте ли си задавали въпроса, защо никой не обижда предишния собственик? Ще ви отговорим – защото беше искрен и казваше нещата директно в очите, а не с изявления пред медиите и защото никога не ни е лъгал. Напуснете любимия ни клуб завинаги и престанете да предлагате нереални суми от порядъка на 5 млн. евро за 50% от акциите на потенциалните купувачи, защото те на практика няма да купят нищо повече от това, което вие закупихте за сума, далеч по-малка от милион лева преди 4 години. Стига гаври с „Берое”!”, въстанаха привържениците.

В отговор на отвореното писмо Николай Банев принизи феновете до биологичен вид, като ги нарече „Нещастници!” и „Жалки същества”. В крайна сметка скандалният милионер напусна стадиона под Аязмото, след като

джироса всичките си акции на панамското дружество

„Трифън дивелъпмънт”, и мотивира решението си с конфликта с феновете. След сделката с панамците милионерът продължаваше да заблуждава публично, че ако феновете му се извинят и бъде поканен, ще откупи акциите на „Берое” на търг. И тук налице е парадоксът – може би щеше да ги „откупи” от самия себе си, тъй като запознати със събитията от преди девет години коментират, че по всяка вероятност офшорката е била собственост на самия Банев.

Евгения Банева пък навсякъде тръбеше, че с мъжа й „спасяват” отбора и обещаваше на бизнесмените от Стара Загора да ги запознае с новия собственик на клуба в Панама. Така или иначе, фактът бе, че 99% от акциите на футболния клуб, притежание на „АКБ Форес”, бяха прехвърлени на панамската офшорка. И това е само началото на т.нар. панамска връзка.

По-рано, през 2006 г., Банев прехвърли дял от 37% от завода „Полимери” на панамската офшорка „Джурискандо кънсълтънтс”. През декември 2012 г. заводът бе обявен в несъстоятелност. През 2013 г. фирмата „Холандска мечта”, която е наследник на създадения и управляван от Банев бивш приватизационен фонд „АКБ Форес – Социален”,

бе обявена в несъстоятелност

по иск на офшорката „Хънтли Оувърсийз Трейдинг”, чието име също излезе в „Панамалийкс”. Случайно или не, съдия по делото е Румяна Ченалова. Действително офшорките не са незаконни, но проблемът с българските офшорки е такъв, че те винаги са свързани с някакви негативни събития и съмнителен бизнес. А Баневи, в това отношение, са направо в „авангарда” на родния бизнес.

Петя КИРИЛОВА

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.

КОНТАКТИ