Само в 7DniFutbol.bg

Йовов удари по феновете: Няма да им дам парите си

7 Dni Futbol14.01.201590

Христо Йовов бе спортно-технически директор на “Левски”, преди Георги Иванов да се завърне на Герена и да се нагърби с тежката задача да вади “сините” от калта. Бижутера си тръгна от “Подуяне” след тих скандал със собственика Тодор Батков, в който предпочете да не предава принципите си и клуба пред това да продължи да е параван за трансфери и избор на играчи. Почти година след като си тръгна от “Левски”, Христо Йовов говори пред “7 дни спорт” за настоящата ситуация на Герена, работата на Георги Иванов в последните 6 месеца и очакванията си към новия треньор и феновете.

– Г-н Йовов, мина доста време, откакто не сте в “Левски”, и на вашия пост вече е Георги Иванов. Как се разви клубът, откакто Гонзо е начело?
– Не искам някой да каже, че съм негативно настроен и тая злоба към “Левски”, но ще кажа това, което мисля. За съжаление няма развитие. За това не е виновен Георги или някой друг, който в момента е в клуба. Просто ситуацията е много тежка навсякъде, не само във футболно отношение. Парите продължават да са основната движеща сила за това да си конкурентоспособен и да можеш да се бориш за успехи. За момента на “Левски” му е трудно да се конкурира с клубовете, които имат финансова стабилност, и това е основната причина развитието му да се забави.
– Как оценявате работата на Георги Иванов до момента, справя ли се той в тази тежка ситуация?
– Справя се определено – сви бюджета за заплати, намали чужденците през лятото. В момента той по-скоро се опитва да спаси “Левски” като клуб, отколкото да прави отбор. За мен това не е работа на спортния директор – да се справя с финансовите проблеми и да търси как да извади клуба и отбора от тежката финансова ситуация. Все пак той знае с какви задължения се е нагърбил и с какви проблеми ще трябва да се справя, когато се завърна в “Левски”. На практика Гонзо помага „Левски” да го има.
– Вие в какви отношения сте със собственика Тодор Батков и бихте ли се върнали на Герена, докато той продължава да е там?
– В нормално никакви отношения сме. Аз вече съм казвал, че няма да се върна и отново да работя с него. Всички знаят защо си тръгнах и каква беше ситуацията тогава, обясних го и на пресконференцията, когато си тръгнах – просто собственикът се съветваше за играчи не със спортния директор, а с други хора, които бяха около него. Нямах доверие на собственика и затова си тръгнах. Преживях го това нещо, мина почти една година от тогава.
– Може ли на базата на случилото се през тази една година да кажем, че Георги Иванов вече е най-силният човек в “Левски”?
– У нас това понятие е изкривено и не е напълно ясно какво искаме да кажем с него. Що се отнася до спортно-техническата част – да, Гонзо е силният човек в “Левски”. Всеки в клуба обаче знае при какви условия и параметри е подписал договора си и каква е неговата работа. Всеки трябва да е наясно с тези неща, за да може да си носи отговорността пред собственика. Според мен нещата са толкова прости и в “Левски” се получава точно това – знае се с колко Х пари се разполага, за да се гони Х място в класирането. Хората в клуба са наясно със задълженията си и си вършат работата в тежките условия, в които се намират.
– Последният човек, който бе назначен в клуба, е треньорът Стойчо Стоев. Ще се справи ли и той в тези условия, след като бе свикнал на една по-комфортна среда в “Лудогорец”?
– Смятам, че Стойчо Стоев е запознат със ситуацията още преди да бъде назначен. Той е поел отговорност с това назначение, значи е уверен в силите и във възможностите си. Знае с какво разполага и какво трябва да постигне.
– Кой е най-големият плюс на Стойчо Стоев, който ще е от полза и на “Левски”?
– Той е треньор, който направи добра кариера, най-вече в “Лудогорец”, където постигна и най-големите си успехи в Европа. Смятам, че ако успее да предаде идеите си за играта на футболистите в “Левски” и те да играят толкова добре, колкото “Лудогорец”, ще постигне същите успехи. Защото това са нещата, които се гледат, когато се назначава един треньор – в какъв отбор е бил, как е играл той и какви успехи е постигнал.
– Първият избор за нов треньор обаче бе Димитър Димитров. Какъв щеше да е най-големият плюс от неговата работа в “Левски”?
– Херо е доказан специалист с огромни мениджърски качества. От тях мисля, че “Левски” щеше да спечели най-много, защото Херо е показал, че може да прави селекция без пари. В момента “сините” правят точно такава, лошото е, че нямат време, за да гледат играчи. Това е нещо, което и Гонзо, и Стойчо Стоев казаха. Когато се прави такава селекция, тя е малко на тъмно и е по-рискована. За нея се изискват много очи, много скаути. За съжаление у нас това е практика, която не се налага, както в чужбина, където най-големите клубове имат по 200-300 човека за наблюдаване на нови попълнения.
– До момента селекцията на “Левски” е от трима души – двама чужденци и един българин. Толкова ли падна нивото на родните футболисти, че “Левски” да не може да разчита на тях?
– Качеството струва пари както във футбола, така и във всяка друга индустрия. За да вземеш качествен футболист, трябва да му предложиш добри условия, както и такава заплата. “Левски” е марка, която винаги привлича не само българи, но и чужденци. Грозната истина обаче е, че футболистите идват за пари, колкото и да е неприятно на феновете. Не мисля, че чужденците идват да живуркат в “Левски”, защото този клуб е трамплин и те така гледат на него.
– През есенния дял на първенството се видя, че “Левски” разчиташе най-много на чужденците – Аниете, Бедоя, Прохазка. Как мислите, те ли ще продължат да са лидерите на отбора и напролет?
– Лошо е, когато вместо за отбор говорим за отделни играчи. Когато се опре само до един футболист, на когото се разчита, има сериозен проблем в отбора. В състава на “Левски”, който се класира в групите на Шампионската лига, може ли да бъде отличен един лидер, някой, на когото да се е разчитало да вади сам мачовете?! Не може цял отбор да зависи само от един играч и да лежи на неговите плещи.
– По това време на миналата година в “Левски” пристигнаха Антон Огнянов, Пламен Крумов и Аймен Белаид. Очаквахте ли само за 12 месеца те да станат фаворити за напускане?
– И тримата са добри футболисти. Всичко зависеше само от тях да се докажат в “Левски”. Никой не би се лишил от футболист, който му е полезен и ще му върши работа в отбора. Не съм запознат със ситуацията около тях в момента, но явно бъдещето им зависи и от вижданията на треньора.
– Какви са вашите виждания за влизането на феновете в УС на “Левски”?
– На мен лично не ми харесва това нещо. Има много начини, по които те могат да изразят подкрепата или неодобрението си. Това влизане в УС е нож с две остриета. Ако съм бизнесмен, който иска да помогне на “Левски” в този тежък момент, мен би ме притеснило моите пари да се управляват от феновете. Само времето ще покаже доколко е правилно това решение и какви ще са резултатите от него.
– Казвате “бизнесмен, който иска да помогне на “Левски”. Има ли такива хора според вас?
– Разбира се, винаги ще има хора, които ще милеят за “Левски” и за този клуб винаги ще има благодетели. Дай боже, нещата да се оправят в най-скоро време и “Левски” да се върне там, където му е мястото и отново да постига успехи.

 

Източник – “7 дни спорт”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *