Само в 7DniFutbol.bg

Бай Ганьо ще затрие ЦСКА и Левски!

7 Dni Futbol05.01.201552

Доживяхме и това – започваме година, в която да се чудим как ще оцелеят ЦСКА и “Левски”. Къпали се в привилегиите на тоталитаризма, блажили здраво от милионите на капитализма, днес двата гранда живучкат като в песен на Софка – ден да мине, друг да дойде. Така обаче не може! Нищо добро не чака българския футбол, ако ЦСКА и “Левски” имат ролята на гладни циганета в него
Те приличат на гаврошовци, влезли с взлом в кварталната бозаджийница, изяли една тава баклава и заспали в нея на мястото на местопрестъплението. Когато заспиш така, рано или късно полицията те спипва, колкото и да не иска да се занимава с теб. В родния футбол полицията е една – БФС. Тя обаче е безкрайно либерална към най-големите рецидивисти, поради което финансовите прегрешения на “Левски” и ЦСКА растат лавинообразно. С УЕФА обаче не можеш да се майтапиш. И днес Тодор Батков стене, че “сините” може да не получат лиценз. Утре такива думи чакайте и от устата на Лупи. Това, че си разсрочил едно задължение, не означава, че си го изплатил! Просто то ти се трупа за утре, за вдругиден. Поради което Сашо Апашо осъди ЦСКА на смърт чрез разсрочване.
Какъв е изходът за “Левски” и ЦСКА през 2015-а? Само един – тотална смяна на собствеността, на власт-та. С цената на всичко, с усилията на всички. Край на компромисите, точка на манифестациите с лозунги.
Двата гранда нямат никакво бъдеще в този си вид
Те приличат на фалирали предприятия. А когато едно предприятие тръгне към фалит, няма друг начин да оцелее, освен да се смени собствеността. Да дойде човек с пари, който да инвестира средства, идеи, потенциал. Оставиш ли старата власт, обречен си. Защото тя е докарала нещата дотам, че заводът да фалира. Дори и да налееш милиард, тя рано или късно пак ще върне завода на линията на смъртта. Балъците в България свършиха. В бизнеса пък такива отдавна няма. Т.е. абсурд е Лупи и Батков да чакат някой новоизлюпен олигарх да им даде да му харчат милионите. Само защото според мисленето на бившите комсомолци те под една или друга форма са спасили “Левски” и ЦСКА. Няма такова нещо! Това не може да е довод Домусчиев, Ганчев или някой друг да те остави да му опоскаш 10-20 милиона. Т.е. проблемът на двата столични гранда не е да намерят инвеститор, а да потърсят начин да се отърват от настоящите байганьовци, които гледат на клубовете като на Солунската митница – всеки ден отгоре в нея е добре дошъл.
Ситуацията в Борисовата градина е като тази на Герена.
Лупи взе ЦСКА, както Батков получи “Левски” – срещу 80 стотинки
Днес за двата гранда има желаещи. Може би последните желаещи за много време напред. “Червените” са в полезрението на фамилия Манджукови. На лавката пък, на която са поставени “сините”, се облизва друга една Фамилия. И едните, и другите вече инвестират в ЦСКА и “Левски”, кой под каквато форма може. Или по-точно, кой под каквато форма иска. Срещу което Фамилиите получават по някое и друго парче от баницата. Както е тръгнало, Петър Манджуков току-виж още напролет станал по-едър акционер в ЦСКА от Лупи. Той вече щеше да е такъв, но Апашо при първото “раздаване на картите” остави оръжейника валат – вдигна капитала, ама за своя сметка. Сега предстои второто раздаване. И щом Манджуков е отново насреща, щом остана в играта, значи мераците му са сериозни.
Не по-малко някой иска насериозно “Левски” от Тодор Батков. Говори се, че за всеки Лев хората на Алексей Петров получават като Инс по някоя и друга акцийка. Приказва се, че немалка сума от джоба си вади и друг, още по-мастит бизнесмен и политик. Т.е. единственият, който в момента не дава лични пари за “Левски”, е Тодор Батков
Което странно много прилича на ситуацията в ЦСКА, където пък само Лупи не дава нищо. Затова и подобно на някогашния евролевак Батков побърза да проведе експресно събрание на акционерите. Формалният повод бе финансовият феърплей, а неформалният – желанието на адвоката да окрупни участието си в клуба. За бъдещи разговори с клиенти или нещо друго, времето ще покаже.
Факт е обаче, че около ЦСКА и “Левски” раздвижване има. Хора с пари желаят да инвестират в нормализирането на двата гранда. Проблемът е, че те няма как да бъдат нормални с Александър Томов и Тодор Батков начело. Единият не може, другият не умее. А когато нямат и пари, положението е трагично. За Лупи и адвоката обаче ЦСКА и “Левски” е последният им бизнес. И двамата няма лесно да си го дадат. Нито пък продадат. Ще се опитват до последно чрез футболния лост в ръцете си да извиват тези на купувачите. За Апашо например всеки ден присъствие в Солунската митница, пардон ЦСКА, е ден на свобода, подаден от Бога. С помощта на глуповати журналисти Лупи поддържа месианския си образ в Борисовата градина. И докато живее с този ореол, Апашо е… г-н Томов. А днес на него това му е особено необходимо. Същото се отнася и за собственика на “Левски”. Той еволюира от адвоката на Чорни до г-н Батков. Само че неговият един ден господинстване отмина. Но не иска да си го признае. Поради което за последните 5 години провали 5 продажби на “Левски”. Ще го направи и шести път.
При това нежелание на Лупи и Батков да се разделят со кротце с харизаните им ЦСКА и “Левски” може да се наложи да го направят со малко кьотек. Няма нужда да е в буквалния случай. Достатъчно е оцеляването на двата гранда да мине през омаскаряването на собствениците им. Особено лесно е това за Апашо. Достатъчно е българският съд да си свърши работата по делото за източването, фалита и закриването на “Кремиковци”. Темида веднъж вече се произнесе по делото на Лупи – виновен е, да влиза в затвора. Докато това се случи, Апашо влезе в ЦСКА. И изведнъж делото някой го върна за преразглеждане. Сега то пак е в съда, а обвинението към Лупи не се е променило и със запетая. Защитата му – също. Т.е. най-нормалното нещо е в крайна сметка един от печалните образи на българския икономически преход да се озове там, където му е мястото. След което последното, за което ще му се мисли, е ЦСКА. Всъщност самите фенове на армейците едва ли ще са особено щастливи, ако се превърнат в зандански отбор. Да не говорим, че Лупи е изправен пред невероятната възможност да направи ЦСКА най-глупавия отбор в света, който е съден от… действащ акционер
Така че фамилия Манджукови може би ще има по-леката задача да влезе в ЦСКА от тази на Фамилията, тропаща на “синята” врата. Нея Тодор Батков яко я е залостил, но пък напоследък търпи все повече удари. Последният такъв е влизането на феновете в управата на клуба. За ортодоксалните такива от НКП се знае какви са – това са “София Запад” и отломки. С тръста обаче някой невидим играч се промъква с тръст към оперативната власт. И когато я получи, ще изхвърли Троянския кон. Защото е малко нагло управлението да искат нещастни хорица, които през живота си не са вършили нищо друго освен да скачат от един фалит в друг такъв. Такива хора обаче са удобни за прикрития. Зад иначе “благородните” им цели се крият добре подготвени бизнес планове. Като този за “Левски”. Първо бяха празниците по случай стогодишнината, след това влизането в управата, а накрая ще дойде и официализирането на онзи, който стои зад всичко това. Ако си мислите, че това е любовта към “Левски”, бъркате. В противен случай Тити нямаше от такава “любов” да убие баскетболния “Левски”. Явно “любовта” на хората с пари е насочена към футболния клуб. И докато тази любов не доведе до брак, ще има и други жертви като баскетболистите в синьо.
Въпросът е дали Тодор Батков осъзнава това. И дали утре, ако тези мощни в държавата хора решат, че вече не им се играе на шикалки с адвоката може да го изправят до стената. До стената на позора, където ще се озове един беден “Левски”, останал без лиценз, без пари, без вяра. Вярно, може би и сериозно омаскарен, но пък вече без Батков. Което се превръща вече и в голямата въпросителна на 2015-а – не дали, а по какъв начин ще си тръгнат от “Левски” и ЦСКА Тодор Батков и Сашо Апашо.

 

ИЗТОЧНИК: 7 ДНИ СПОРТ

2 коментара

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *