Само в 7DniFutbol.bg

Елин Топузаков каза какво иска да вижда от Арда в официалните мачове

7 Dni Futbol02.07.2018380
топузаков

Старши треньорът на Арда Елин Топузаков даде интервю за клубния сайт, след равенството 1:1 с новака в Първа лига Ботев (Враца).

Г-н Топузаков, направихте равенство – 1:1 с новия член на Първа лига Ботев Враца. Това бе и първа контрола за Арда.
– Да, това бе първа контрола за нас и в тежкия обемен период в началото на подготовката, за мен бе важно да се вложат максимално момчетата, въпреки натрупаната умора от тренировките. Чисто статистически не ме интересуваше резултатът, интересуваше ме стилът и начина на игра. Тепърва ще изчистваме и нашия стил на игра, който искаме да налагаме. Важното бе, че всички, с малки изключения играха по 45 минути, исках да видя на различни постове новите попълнения, които привлякохме. Най-важното е, че с изключение на Димитър Алексиев няма контузени футболисти. Естествено, че дори и в мач без значение дори за самочувствието на момчетата е хубаво да не се губи мач.

Показахте доста офанзивен стил на игра, това ли ще искате от играчите?
– Мисля, че моята философия и стила на игра, който налагаме от зимата насам в Арда е това, да доминираме в мачовете, да водим играта. Естествено, че има какво още да се желае, аз съм далеч от мисълта, че сме готови. Точно това е и целта на предстоящите контроли, и вторият етап на подготовката, в който ще работим чисто тактически, и момчетата ще са по-свежи за първите мачове от първенството.

Кажете няколко думи за новите попълнения, как се включиха?
– Доволен съм от всички. Няма да ги деля на нови и стари. Това, което бях поставил като задачи преди този мач всеки се стараеше да ги изпълни, въпреки умората, която имаха в краката. Естествено стиковката между играчите предстои да я изчистим, до началото на първенството и да изглеждаме като добре смазана машина.

Ще успее ли тази машина да се смаже, както казвате?
– Надявам се. Това е и целта на този лагер, тренираме двуразово. Наша задача, на треньорския щаб е да внедрим това, което искаме, като тактически замисли и начина на водене на игра. Споменавал съм го и друг път, искам нашият отбор да знае във всеки един момент от мача как да реагира, какво иска да направи и как да го направи.

Бразилецът Лукас, който е на проби, как се включи според вас?
– Включи се с желание, нормално е за бразилските футболисти да покаже и добра техника. Опитах се да видя неговите качества и на десния фланг, и на левия. Доволен съм от неговото старание, но наистина 45 минути са малко за да мога да дам генерална оценка за неговите качества и дали ще може да помогне на отбора.

На лагера в „Пирин голф клуб“ правите доста интересни и различни тренировки.
– Тук имаме доста добри условия за да работим във всеки един аспект с отбора. Ние се възползваме максимално да тренираме и тактика, сила, фитнес, и елементи, с които футболистите да почувстват едно настроение, и удоволствие от работата. Необходимо е малко разведряване на обстановката и те самите да знаят, кога работим сериозно, и кога могат да разнообразят лагерната обстановка момчетата.

Каква е програмата до края?
– Първият етап от подготовката ще завърши този петък с контрола с Поморие. През тази седмица ще завърши и обемната работа, после имаме два дни почивка. На 9-ти юли в понеделник отново продължаваме. Ще изиграем още три контроли тук в Разлог. В седмицата преди първенството ще имаме контрола в Кърджали, която е на 21-ви юли, това ще бъде и генерална репетиция преди старта на сезона.

Следите ли какво се случва на Световното първенство, отпаднаха доста от фаворитите за шампион?
– Денят ни е изпълнен с много работа, но естествено, когато имаме време следим какво се случва. Аз гледам и по по-друг начин на тези мачове. Опитвам се да извлека поуки като треньор и мога да науча много неща. Отпаднаха доста от фаворитите, но аз споделям мнението на една част от футболните специалисти, че големите звезди във футбола при един тежък сезон от 70 – 80 мача не изглеждат свежи, и не са в най-добра форма. Това със сигурност оказва влияние на големите отбори.

Може ли от това, което гледаш на Световното да приложиш в тактиката на Арда?
– Не съм чак такъв иноватор, имам си философия и стил на игра с футболистите, които имам. Гледам различни схеми на игра, различни стилове. В днешния футбол всичко зависи от изпълнителите и всеки един треньор се съобразява с това, какви изпълнители има, за да може да направи правилната тактика на отбора.


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.


КОНТАКТИ