Само в 7DniFutbol.bg

Потрес за Дунав! Кметът иска по 5600 лева наем на стадиона за мач, досега клубът плащаше по 300 лева

7 Dni Futbol06.06.20183700
5048 Локо пд-Дунав

Кметът на Русе Пламен Стоилов внася за гласуване от Общинския съвет на нови такси за използването на Градския стадион, става ясно от докладна на Стоилов за предстоящата през юни сесия. Общинарите ще трябва да приемат „Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 16 на Общински съвет – Русе за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе“, която предвижда доста по-високи суми за ползване на съоръжението.

Според досегашния ценоразпис, за мачове от окръжна и „В” група се плащат 150 лв, за „Б” група – 225 лв, а за „А” група и международни срещи – 300 лв. Предложението на Стоилов предвижда ново оценяване на срещите, като общата стойност на мач от Първа лига достига до 5560 лв. В тях се включват – ползване на терен 2 050 лв, на трибуна, вкл. каси, права за продажба и търговия с аксесоари и др. – 1 780 лв, на съблекални, съдийска стая, конферентна зала, медицински кабинет, допинг кабинет, стая за делегата – 500 лв, на осветление – 600 лв, на озвучаване – 280 лв и на реклама – 350 лв. При намаленото посещение през последните срещи на „Дунав“ през миналия сезон, такъв разход едва ще бъде покрит от очакваните приходи, опасяват се феновете. Освен това, Община Русе е един от основните спонсори на отбора и все още не е ясно, дали и ФК „Дунав“ ще трябва да плаща тези суми.

Пламен Стоилов аргументира исканото повишение на цените с извършения мащабен ремонт и модернизация на Градския стадион в началото на 2017 г., с възложител Министерството на младежта и спорта, което осигури завръщането на ФК „Дунав“ в Русе. Изградени бяха нови електрически мрежи и съоръжения за осветление и модернизиране на стадиона, подменена бе дренажната система, изградена е автоматизирана напоителна система и е положен естествен тревен чим. Именно тази инвестиция води до увеличаване на определените с решение на Общинския съвет от 2013 г. базисни цени за ползване на Градския стадион.

След направена експертна оценка от страна на ОП „Спортни имоти“, при определяне на цените е било взето предвид, че стадионът е изцяло реновиран, както и предоставянето на „допълнителни услуги“, имащи отношение към провеждането на футболни срещи – съблекални, оборудван медицински кабинет, конферентна зала, видеонаблюдение, ново озвучаване и осветление, стаи за съдии и делегати на БФС, паркинг, периодична поддръжка на терена с косене, торовнасяне, поливане, персонал и поддръжка на имота. При определяне на цените от оценителя по метода на сравнителната стойност са използвани данни от реализирани наемни отношения от съпоставими или почти идентични спортни съоръжения. Вследствие на приемането на наредбата се очаква увеличение на приходите в бюджета от събраните цени.
“24 часа”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.


КОНТАКТИ