Само в 7DniFutbol.bg

Люпко Петрович скастри сините: Левски върви надолу, докато Лудогорец и ЦСКА дръпнаха! С такава селекция трябва да бъде спечелено всичко

7 Dni Futbol22.02.20183100
Левски - Дунав Русе, Люпко Петрович

Бившият треньор на Левски Люпко Петрович заяви, че случката с Асен Букарев наподобява неговото тръгване от “Герена”. Сръбският специалист си събра багажа по средата на есенния дял на сезон 2016/17. Букарев, който бе помощник на Петрович, а след това се издигна до мениджър в клуба, напусна преди старта на пролетния дял на първенството.

“Разбрах за Асен, който е достатъчно интелигентно и умно момче, добър човек е. Работихме заедно, не сме имали никакви проблеми, има потенциал и желание да се учи и развива. Аз си тръгнах, защото не усещах подкрепа от ръководството, а точно обратното. Вероятно и той е видял нещата по същия начин. Трудно е, когато искаш да промениш нещата към по-добро, но не срещаш съмишленици. По този начин един футболен клуб, а и не само, не може да просперира. Както и в моя, така и в случая на Букарев трябва да се зададе въпросът “Защо си тръгва?”. Никой не бяга от хубавото, нали? Аз исках да направя Левски качествен отбор, който да побеждава и да печели трофеи всяка година, а не просто да играе мач за мач. Тръгнах си, когато тимът беше на първо място, нямаше загуба, победи Лудогорец, изпусна да спечели срещу ЦСКА. Но това беше максимумът, който можеше да постигне Левски с отбора, с който разполагах. Затова поисках 4 нови футболисти. Бях харесал играчи, които несъмнено щяха да повишат качеството. Футболисти, които щяха да ни направят реални конкуренти на Лудогорец – каза Петрович в интервю пред topsport.bg.

– Не е вярно, че исканите от мен футболисти са желали много пари, гарантирам. Играчите, които исках да взема, бяха с абсолютно
приемливи финансови условия. Говоря за качествени попълнения, които щяха да направят разликата. Видях обаче, че явно само аз искам нещата да се променят, и затова си тръгнах. Не исках да съм част от провала, който знаех и бях убеден, че ще се случи”, посочи треньорът.

Той коментира и настоящата политика на клуба. За два трансферни прозореца на “Герена” пристигнаха 21 играчи. “Хубаво е, че има раздвижване, но с такава селекция Левски трябва да обере абсолютно всичко – титла, купа и да гони групите в евротурнирите. Като цяло ми е болно за Левски, жал ми е. Това е голям клуб, който трябва да е на друго ниво. Докато Лудогорец и ЦСКА дръпнаха много, Левски отива надолу и надолу, а този сезон е показателен Левски не може да се изкачи по-нагоре от трето място, отстъпва значително пред конкурентите си”. Той посочи и защо според него Делио Роси все още не успява да накара състава да заиграе добре.

“Защото и в Сърбия, и в България, а и въобще на Балканите обстановката е по-специфична. За един англичанин, италианец, германец или испанец е трудно да привикне към подобен тип манталитет. Ще е проява на лош вкус да оценявам колега. Не трябва въобще да се дискутира дали Делио Роси е добър треньор, това е вън от съмнение, когато си се задържал 20 години в едно от най-силните първенства в света. Но нашата професия е такава, че на едно място може да имаме резултати, на друго – не. А резултатите са най-важни във футбола. Ще използвам една мисъл на моя футболен идол – Йохан Кройф, който казва, че треньорът винаги е прав, когато печели и постига резултати. Само това има значение.

Нека кажа нещо, което винаги ме е учудвало и в България, и в Сърбия. Да вземеш треньор от Испания, Италия, Германия или от друга страна от Западна Европа съвсем не гарантира успехи. Давам пример – в момента в Казахстан има няколко български треньори. Доскоро и Херо беше там. Единият в момента е като бог в страната. Печели титли, купи, прави европробиви… Защо е там?! Защо Станимир Стоилов постига успехи в Астана? Защо е уважаван и ценен в страната, в която работи, а тук не? За да стигнеш дотам, че да те искат начело на националния отбор, значи, че си разбираш много от работата. Изводът какъв е – собствениците на клубове трябва да имат повече доверие към българските треньори. Аз познавам обстановката в българския футбол, запознат съм с качествата на хората, които работят в него, и ти казвам, че е пълно с добри специалисти, на които обаче не се
гласува достатъчно доверие”, завърши Петрович.


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.


КОНТАКТИ