Само в 7DniFutbol.bg

Държавното тото удари дъното – вече е на загуба с 15 млн по-малко приход!

7 Dni Futbol06.11.201700
51

Постъпленията от хазартни игри на Българския спортен тотализатор намаляват с малко над 15 млн. лв. през 2016 г. спрямо предходната, или с 9.2%. Това става ясно от отговор на въпрос, отправен от БСП към министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Държавното предприятие реализира положителен финансов резултат за последните две години, като след вноските, които е длъжно да прави за развитието на българския спорт, излиза на минус.

Плюсът в минус

Приходите на БСТ от хазартни игри достигат 148.5 млн. лв. през 2016 г., като малко над 120 млн. лв. идват от числовите игри, а останалите – от моментните лотарии. Това е спад от 9.2% спрямо 2015 г., когато оборотът е бил 163.6 млн. лв. Причината са по-ниските приходи от числови игри през 2016 г., които могат да се обяснят с нарастващата конкуренция от страна на частния сектор.

Общите приходи на тотализатора обаче са малко по-високи от цитираните числа в писмения отговор на министър Кралев. Миналата година реализираният оборот достига 151.2 млн. лв., което е понижение спрямо предходната година с 16.3 млн. лв. Причината за лекото разминаване е, че БСТ набира средствата си както от организираните хазартни игри, така и от дарения и други операции, които съпътстват или допълват основната му дейност.

След приспадането на разходите държавното дружество излиза на плюс с 24.5 млн. лв. и 16.7 млн. лв. съответно през 2015 и 2016 г. От тях обаче БСТ има задължение по закон да отдели определена сума, която да бъде използвана за „нуждите на физическото възпитание и спорта и за поддържане, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и/или спортни съоръжения в държавните и общинските училища“. В последните години тя се движи в диапазона 26-30 млн. лв. на година. Така, след като направи тази вноска, държавният тотализатор остава на минус.


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.

КОНТАКТИ